Afbeelding

fiets trein reserveren

Voordat je met je fiets de treinen van NS in mag, moet je reserveren.

Afbeelding Unsplash

Fiets mee met NS? Vanaf deze week moet je reserveren!

Wil je je fiets meenemen in de treinen van de Nederlandse NS? Dan moet je een plek voor je fiets reserveren. De hele zomer, van 10 juli tot 15 september houdt de NS een proef met verplichte reserveringen voor de fiets in de trein. 

Met de proef wil de NS kijken of een reservering voor de fiets meer zekerheid brengt voor reizigers met en zonder fiets. Nu gebeurt het volgens de NS vaak dat in sommige treinen te veel fietsen mee moeten. Dat leidt tot irritatie en overlast onder reizigers met en zonder fiets, bijvoorbeeld omdat fietsen in de weg staan in het gangpad of voor de deuren van de trein. Door reserveringen moet dat voorkomen worden. 

Korting op reservering

Vanaf 8 juli 2021 kun je reserveren en vanaf 10 juli is dat verplicht, tot 15 september. In diezelfde periode krijg je wel 25% korting op je fiets-dalkaart. Naast die kaart voor je fiets, moet je nog wel altijd een treinkaartje voor jezelf hebben. De reservering en de fietskaarten zijn niet nodig voor opgevouwen vouwfietsen. De reserveringsplicht geldt overigens alleen voor treinen van de NS. Bij andere spoorvervoerders is reververen niet nodig. 

Niet iedereen blij met de reservering

Niet iedereen is blij met de reservering. Reizersorganisatie Rover en de Fietsersbond zijn een petitie gestart om de NS op andere gedachten te brengen. Die petitie is inmiddels al meer dan tienduizend keer ondertekend, maar desondanks zet de NS de proef door. Verschillende bonden en consumentenorganisaties klagen dat reizen met de fiets door de reserveringen niet eenvoudiger wordt, terwijl de NS juist zegt te willen investeren in de verbetering van de infrastructuur voor fietsen. 

Hoe moet je reserveren?

Reserveren kan vanaf twee weken van tevoren. Dat kan via de ‘treinwijzer’ in de NS-app, via de website van de NS of bij een loket of servicebalie op een station. Op de website van de NS vind je ook meer informatie.