Afbeelding

fietsroute mergelgrotten belgisch limburg

Zo moet het traject door de grotten eruit komen te zien.

© Visit Limburg

Fiets door de Belgische mergelgrotten

De Limburgse mergelgrotten zijn zowel aan de Nederlandse als Belgische kant van de grens een bijzonder fenomeen. Vanaf de zomer van 2024 kun je een deel van de gangenstelsels op een wel heel bijzondere manier verkennen. Daar wordt gewerkt aan een fietsroute door de mergelgrotten. 

Vlak aan de grens bij Maastricht, langs de oevers van het Albertkanaal, wordt gewerkt aan de nieuwe fietsroute ‘Fietsen onder de Grond’. De route voert langs en door een aantal oude mergelgroeves. Dat wordt een unieke fietsbeleving, want een deel van de route zal dus onder de grond liggen. 

Tussen de brug bij Vroenhoven en de brug bij Kanne, wordt evenwijdig aan het jaagpad langs het kanaal, een gang van 350 meter lang geschikt gemaakt voor fietsers. Een deel van de gang zal ramen krijgen, waardoor je als fietser wat daglicht hebt, en het uitzicht op het kanaal kan bekijken. Maar een deel van de route wordt een stuk donkerder. Op dat deel is er, afgezien van enkele lichtschachten in het dak, geen daglicht. Daardoor ben je als fietser even helemaal in de grot en krijg je écht dat ‘grottengevoel’. Wie dat ‘grottengevoel’ liever aan zich voorbij laat gaan, zou kunnen uitwijken en hetzelfde traject via het jaagpad langs het kanaal kunnen afleggen. 

Het ontwikkelteam is nog volop bezig met de afwerking van alle plannen. De tocht door de grotten is met 350 meter niet superlang, maar ook een kort traject moet veilig zijn. Ook moet er rekening gehouden worden met de vleermuizenpopulaties die in de grotten hun thuis hebben. 

Update april 2024: het project heeft vertraging opgelopen, met name door onduidelijkheden omtrent de vleermuispopulaties in de grotten en hoe de routes invloed hebben op die populaties. De opening is nu gepland voor 2025.