Afbeelding

Omar di Felice Antarctica

Het ruige landschap en bijzonder koude weer op Antarctica belooft een zware uitdaging te worden

Extreme fietstocht: de langste fietstocht over Antarctica

Een Italiaanse fietsavonturier heeft een wel heel bijzondere fietstocht aangekondigd: een rit van kust naar kust op Antarctica. 

Omar Di Felice heeft een flinke tocht voor de boeg: bijna 1600 kilometer. Als Omar die hele tocht kan uitrijden, is hij de tweede persoon die fietsend de Zuidpool bereikt en de eerste persoon die op Antarctica van kust naar kust rijdt. 

Eenzame fietstocht naar de Zuidpool

Maar dat wordt nog een pittige uitdaging, want Omar heeft zichzelf niet alleen voorgenomen om een hele lange tocht te maken, hij wil het ook nog eens alleen doen. Eerdere fietstochten over Antarctica werden ondersteund, bijvoorbeeld door voedseldroppings langs de route. Maar Omar is dat niet van plan. Hij wil alles zelf doen. Als fiets wil hij een speciaal ontwikkelde fatbike meenemen, en alle benodigdheden moeten er op een slee achteraan.  

Dat wordt een flinke fiets- en wandeltocht, want de kans is groot dat er ook heel wat gewandeld moet worden, zeker op plekken waar de sneeuw te diep en zacht is om goed overheen te fietsen. Wel kan hij gebruikmaken van een van de weinige wegen op Antarctica: die van de Amerikaanse onderzoeksbasis Mc Murdo, tot de zuidpool. 

Klimaatverandering 

De extreme tocht draait niet alleen maar om de records. Omar wil zijn tocht ook gebruiken om meer aandacht op de gevolgen van klimaatverandering te vestigen. Dankzij zijn opleiding in biologie kan hij en wil hij met zijn tocht meer duidelijk maken over de gevolgen van klimaatverandering op Antarctica. Daarmee moet de tocht onderdeel worden van Di Felice’s project ‘Bike to 1.5°C’: een groot project waarbij Di Felice aandacht vraagt voor klimaatverandering doormiddel van grote tochten, vooral in de poolgebieden. Eerder fietste Omar daarom al een aantal wintertochten door Siberië, Scandinavië en IJsland, en naar het basiskamp op de Mount Everest. Om zijn project extra aandacht te geven, fietste hij in 2021 ook naar de klimaattop van de VN. 

Omar volgen tijdens zijn tocht? Hier heb je vast een trailer, als hij vertrokken is, zal Omar op Instagram hij zijn vorderingen bijhouden.