Afbeelding

flow country trail nockberge

Met je fiets naar de top, en dan weer naar beneden

Photo: © BRM - Franz Gerdl

Europa’s langste flow trail

Bergaf gaat alles op rolletjes. Bergop is iets moeilijker, maar als het allemaal in balans is, gaat het in de juiste flow. Daarvoor moet je in de Oostenrijkse Nockberge zijn! Daar vind je de langste flow trail van Europa, een prachtige rit van hoog in de bergen tot in het dal.

De Nockberge is een berggebied dat zich uitstrekt over de deelstaten Karinthië, Salzburgerland en Steiermark, maar van die drie deelstaten is het Karinthië dat onder fietsers het meest populair is. IN het gebied liggen tal van prachtige fietstochten, waaronder dus de langste flow trail van Europa: de Flow Country Trail.
Wie Oostenrijk een beetje kent, zal al aanvoelen dat zo’n titel een garantie is op een uitdagende tocht. En dat is het ook. De totale lengte van de trail is vijftien kilometer. Het hoogteverschil is iets meer dan negenhonderd meter (vooral bergaf), met hellingen van zo’n 8%. 

De Flow Country Trail begint op een hoogte van 2000 meter, op de Kaiserburg. Vanaf daar slinger je terug het dal in. Een afwisselend parcours, waarbij je door veel verschillende berglandschappen rijdt; kale berglandschappen, almen en dichte bossen. De trail zelf is ook afwisselend, met mooie steile kombochten en drops en jumps die de route extra uitdagend maken.  

De route bestaat uit vier secties. Twee daarvan hebben een aansluiting op andere routes in de omgeving. Zo kun je de Flow Country Trail ook combineren met andere tochten in de omgeving. 


In de Nockberge liggen nog veel meer prachtige routes. In BIKE explorer 2 van 2023 gaan we met gidsen Hannes en Adrian op pad om de mooiste plekjes van de Nockberge te verkennen. 

Lees hier een voorproefje


Lijkt de tocht je mooi, maar wil je van tevoren even oefenen of opwarmen? Dat kan, want vlakbij vind je genoeg mogelijkheden om de smaak te pakken te krijgen. Wil je je jumps en drops oefenen? Dan kun je je uitleven op het oefenparcours: een pumptrack waar je je technische skills nog even kan aanscherpen. Wil je je vaardigheden ‘in het veld’ nog even testen? Neem dan een van de vijf Natur-Single-Trails die in het gebied liggen. Dit zijn korte singletrails die je kennis laten maken met het landschap.   
Plons!
De Flow Country Trail eindigt aan de Brennsee, een van de vele meren in Karinthië. Langs de oevers vind je volop mogelijkheden om een frisse duik te nemen en het zweet even van je af te spoelen.