Afbeelding

escopista do dao

Onderweg heb je prachtige uitzichten op de rivier

Bronstein, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Escopista do Dão: dwars door Portugal over een oude spoorlijn

In Portugal zijn de ‘escopistas’ populair: wegen waar geen gemotoriseerd vervoer mag komen. Geen auto’s, geen scooters. Maar fietsen mag wel. De Escopista do Dão is met ongeveer 50 kilometer de langste escopista van Portugal en volgens velen ook de mooiste!

De Escopista do Dão ligt in centraal-Portugal en volgt, zoals de naam al suggereert, de rivier Dão, van Santa Combo Dão tot Viseu. Een traject langs de rivieroevers, wijngaarden, kleine boerengemeenschappen en de uitlopers van de bergen van de Serra da Estrela en de Caramulo. Maar ondanks dat je onderweg het hoogste punt van continentaal Portugal in zicht hebt, is de route nergens echt steil. 

Fietsen over een oude spoorlijn

Je fietst hier over het tracé van een oude spoorlijn die Santa Combo Dão en Viseu tot 1988 met elkaar verbond. Omdat de treinen niet tegen al te steile hellingen op konden rijden, is het op dat traject nu makkelijk fietsen. Onderweg kom je nog heel wat aandenkens aan dat spoorverleden tegen. Van oude locomotieven tot stationsgebouwen waar 35 jaar geleden de mensen nog op hun trein wachtten, en natuurlijk de spoorbruggen en -tunnels. 

Terwijl je van dorpje naar dorpje fietst, verandert het landschap continu. Het eerste deel van de route volgt de slingerende rivier, waardoor je na elke bocht weer een nieuw uitzicht hebt. Maar ook als de route de rivier na een tijdje verlaat, blijft het landschap veranderen. In het landschap staan veel oude landhuizen en de overblijfselen van kerken en kloosters, waarvan sommigen nog uit de middeleeuwen stammen. Hoewel de route met 50 kilometer vrij kort is, is er onderweg dus heel wat te zien!

De Escopista do Dão maakt deel uit van het Portugese netwerk van escopistas en van het Europese netwerk van greenways, wegen waar gemotoriseerd verkeer niet is toegestaan. De route is, zoals alle escopistas in Portugal, goed verhard, waardoor het altijd makkelijk fietsen is. 

Meer weten over de route? Op de website Portugese Trails vind je meer informatie.