Afbeelding

radbus eifel

De fietsbussen in de Eifel maken het mogelijk om zonder auto op vakantie te gaan, langere tochten van A- naar B te maken, of gewoon heel simpel: de steilste hellingen te overwinnen. 

 

Dominik Ketz - Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH

Duurzaam op fietsvakantie: de fietsbussen in de Eifel

Niet elke fietsvakantie begint bij je eigen huis. Dan kan je natuurlijk je fiets op de fietsendrager zetten en met de auto richting je vakantiebestemming rijden. Maar, het kan duurzamer! Niet ver van huis, in de Duitse Eifel rijden deze zomer de ‘Radbussen’, fietsbussen weer. En in 2022 is er ook weer een nieuwe lijn bij gekomen. 

De fietsbussen zijn bussen ingericht op vakantiefietsers. Aan boord, of in een aanhanger is ruimte voor een aantal fietsen, waardoor je als fietser mét je eigen fiets gebruik kan maken van het OV. En dat brengt voor jou als fietser een hoop nieuwe mogelijkheden. 

Niet elke fietsroute maakt een mooie ronde, veel routes eindigen op een andere plek dan waar ze begonnen. De buslijnen van de fietsbussen verbinden namelijk de begin- en eindpunten van veel fietsroutes, waardoor je weer makkelijk bij het beginpunt terugkomt. Handig, want zo ben je na een dag fietsen weer terug bij je camping of vakantiehuisje. Maar met de fietsbus kan je je vakantie ook een stuk duurzamer maken. Veel lijnen doen namelijk ook treinstations aan, bijvoorbeeld dat van Keulen. Daardoor zijn de fietsroutes in de Eifel ook bereikbaar met het openbaar vervoer. 

Of anders gezegd: als je een paar dagen door de Eifel gaat fietsen, hoef je geen dure parkeerplek meer te betalen, of te hopen dat je auto veilig staat. Je auto kan gewoon thuis blijven terwijl jij mét je eigen fiets op vakantie bent. Ideaal!

In 2022 is er ook een nieuwe lijn geopend. Radbuslijn 351 Maare rijdt door de Vulkaaneifel van Meerfeld naar Wittlich, waar je kan overstappen op buslijnen die je naar de treinstations van Koblenz of Trier brengen. Onderweg zijn er ook meerdere mogelijkheden om over te stappen op een andere Radbuslijn. Aan  boord kunnen twintig fietsen en/of e-bikes mee. 
Meer weten over de Radbussen in de Eifel? Hier vind je meer informatie