Afbeelding

trailfund NTFU

Een rockgarden en plankiers geven de Monkey Trail extra uitdagingen

Foto: NTFU

Drie Nederlandse mountainbikeroutes verbeterd dankzij nieuw Trailfund

Veel Nederlandse mountainbikeroutes worden onderhouden door vrijwilligersorganisaties. Vaak moeten die organisaties zelf het geld voor het onderhoud bij elkaar schrapen, maar dat is nog niet zo makkelijk. Een nieuw fonds, opgericht door de NTFU met steun van Bosch eBike Systems, helpt daarbij. En met succes, want in het weekend van 17 september 2022 werden de eerste drie vernieuwde routes opgeleverd. 

De drie vernieuwde routes

Bij de MTB-route Netersel werd met hulp van het Trailfund de ‘Monkey Trail’ aangelegd; een combinatie van een rock gardenmet een north shore- en boomwortelsectie. Oftewel, nog meer technische uitdagingen voor gevorderde mountainbikers. Bij Marum werd de Droge-route sectie aangelegd. Een deel van de MTB-route in Marum stond bekend als nat. Daarom is anderhalve kilometer van de route nu ‘verdubbeld’. Naast het oude natte deel, ligt een deel dat droger blijft. Daardoor kan de hele route nu door het jaar heen gereden worden. De laatste verbetering werd gedaan bij de MTB-route in Anloo. Die route is razend populair, maar daardoor ontstaan er soms wel problemen. Door de drukte wordt er veel leemzand van de route afgereden en het dichten van de gaten in de toplaag van de route kost veel geld. Het Trailfund heeft er nu voor gezorgd dat de route er weer tiptop bij ligt. 

Nieuwe ronde Trailfund

Deze drie verbeteringen smaken naar meer. Er zijn immers zo’n 250 mountainbikeroutes in Nederland. Daarom gaat er weer een nieuwe ronde voor het Trailfund van start. Onderhoudsgroepen die wel een financiel steuntje in de rug kunnen gebruiken, kunnen zich voor deze nieuwe ronde van het Trailfund aanmelden. Tot 15 november 2022 kunnen aanvragen worden ingediend. Ben je lid van zo’n groep en wil je meer weten? Check dan de site van de NTFU voor meer informatie.