Afbeelding

fietsroutes teutoburgerwoud

Vanuit het Teutoburgerwoud kun je ook mooie routes met meer afstand rijden. Bijvoorbeeld de Paderborner Land Route. 

Foto Manuela Fortmeier 

Drie fietsroutes door het Teutoburgerwoud

Het Duitse Teutoburgerwoud is een gevarieerd gebied. Dichte bossen, heuvels, een oude studentenstad en heel veel geschiedenis. Ideaal voor een fietstocht waarbij het je niet ontbreekt aan natuur en cultuur!

Het Teutoburgerwoud vormt een groene gordel in het noorden van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Op iets meer dan twee uur autorijden van Nederland, vind je een gebied waar je heel wat gevarieerde kilometers kan afleggen. Of je nou op zoek bent naar cultuur en geschiedenis, of juist naar de stilte en een groene natuur. 

Cultuur en natuur in Bielefeld

Bielefeld is de grootste stad van het Teutoburgerwoud, maar ook een van de groenste steden van heel Duitsland. Het mooiste? De stad is prima op de fiets te ontdekken: in de stad vind je niet minder dan acht themaroutes. Net zo leuk om te doen is er zelf op uit trekken. Door de stad loopt een knooppuntennetwerk, waar je prima je eigen routes over kan uitstippelen. Een letterlijk, maar vooral cultureel hoogtepunt in Bielefeld is de Sparrenburg. Dit kasteel, dat al in de dertiende eeuw bestond maar sindsdien vaak verbouwd is, ligt aan de zuidrand van de binnenstad en torent hoog boven de stad uit. Rondom de stad loopt ook nog een 28 kilometer lange route waarmee je de groene randen van Bielefeld kunt verkennen. In het bijzonder de beekjes en rivieren die rondom de stad stromen. Onderweg kun je stoppen op verschillende punten waar je meer informatie vindt over de geologie, natuur en waterhuishouding rondom Bielefeld. De zoektocht naar Pillepoppen, kikkervisjes, is voor kinderen ook erg leuk. 

Langs het water tussen Bielefeld en Paderborn

Vanuit Bielefeld vertrekt ook een route de stad uit, in de richting van Paderborn. In de richting van die stad kom je door het Paderborner Land, een gebied met veel riviertjes en bronnen. Daar draait de route von Quelle zur Quelle om. Je rijdt door het dal van de rivier Lutte met de Lutterbron, langs de Emsbronnen en vervolgens naar de bronnen van de Pader. Vanuit Paderborn kun je met de trein makkelijk terug naar Bielefeld, maar je kan natuurlijk ook verder rijden. 

De Paderborner Land Route

Verder fietsen kan bijvoorbeeld over de Paderborner Land Route. Deze 245 kilometer lange fietsroute is ideaal voor een meerdaagse fietsvakantie. De route voert je langs de mooiste plekken aan de zuidkant van het Teutoburgerwoud. Wat denk je van het grote Aabach-stuwmeer, de bijzondere driehoekige Wewelsburg in Büren of het klooster Dalheim?

Het Teutoburger Woud, een bekende plek

Doet de naam Teutoburger Woud een belletje rinkelen bij je rinkelen? Dat kan kloppen Het woud is namelijk bekend van de slag in het Teutoburgerwoud. In het jaar 9 na Christus versloegen Germaanse stammen onder leiding van veldheer Arminius drie Romeinse legioenen. In de buurt van Detmold staat een reusachtig monument ter nagedachtenis aan de veldheer dat in 1875 werd onthuld. Wie op zoek wil naar échte resten van de slag kan beter naar Kalkriese, in de buurt van Osnabrück, gaan. Volgens het meest recente historische onderzoek heeft de slag namelijk daar plaatsgevonden. 

Het Teutoburgerwoud ligt in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, op slechts enkele uren rijden vanaf Nederland. Meer weten over de fietsroutes? Hier vind je meer informatie en een routeplanner waarmee je je route makkelijk kan uitstippelen.