Afbeelding

great trails tirl

De Fernar Trail is de meest uitdagnede route van de vijf Great Trails van Tirol, alleen voor echte die-hards! 

© Tirol Werbung, Sebastian Schels

Dit zijn de 5 beste mountainbikeroutes van Tirol

De Oostenrijkse deelstaat Tirol liggen meer dan honderd singletrail mountainbikeroutes die garant staan voor honderden kilometers plezier. Van trails over de rotsen in het hooggebergte tot in de bospaadjes beneden in het dal. Uit dat enorme aanbod heeft een jury van bekende Tiroler mountainbikers de vijf allermooiste routes aangewezen. 

Eerst wat cijfers: in Tirol liggen 115 singletrails die bij elkaar meer dan 330 kilometer lang zijn. En allemaal zijn ze een beetje anders. De ene route slingert rustig door het bos, de andere is een razendsnelle afdaling over een alm en weer een andere route is een technische uitdaging met scherpe bochten en rotsige ondergrond. Met zo veel keus is het soms moeilijk bepalen welke route je nou écht niet mag overslaan. Daarom heeft Tirol het predicaat Great Trails in het leven geroepen. Trails die nóg mooier zijn dan de rest. Om te bepalen welke trails écht een Great Trail zijn, werd een vakjury van bekende mountainbikers opgeroepen. Zij werden eropuit gestuurd om alle 115 trails te testen de beste singletrails aan te wijzen. 

De X-factor is de plezierfactor

Wat maakt een trail goed? Daarop had de jury een simpel antwoord: de plezierfactor is natuurlijk altijd het belangrijkst. Daarom bestaat de top van de Great Trails van Tirol uit routes die altijd uitdagend zijn, maar niet té. Spannend, maar niet eng. Geschikt voor all-mountain bikers, maar ook leuk voor downhillers en enduro-riders. Voor ervaren rotten, maar ook voor een sportief gezin. Daarnaast zijn ze ook goed aangegeven, zodat je het begin en einde van de route altijd makkelijk kan vinden. En natuurlijk: de flow van de routes is uitstekend. Een laatste factor waar de jury naar gekeken heeft, is: de faciliteiten langs de routes. Daardoor weet je als toerist zeker dat je altijd over het juiste materiaal kunt beschikken. Van punten waar je je eigen fiets kan onderhouden, tot plekken waar je alle benodigde uitrusting kan huren. 

De vijf Great Trails van Tirol

Uiteraard is het allerbelangrijkste: de uitslag! Hieronder vind je de vijf singletrails die van de jury de titel ‘Great Trail of Tirol’ hebben gekregen. 

Plamort Trail in Nauders

Dat deze route prachtig is, was eigenlijk al duidelijk: de trail kreeg van hotelorganisatie Mountain Bike Holidays al eerder het predicaat ‘signature trail’. Die status wordt nu herbevestigd, want de route is nu ook een van de Great Trails van Tirol. De trail is relatief vlak en daarmee redelijk toegankelijk, maar omdat ‘ie wel hoog ligt, heb je prachtige uitzichten. Ook bijzonder zijn de historische plekken waar je langs komt. De route begint namelijk bij een oude tankversperring uit de Tweede Wereldoorlog.

Meer weten?

Fleckalm Trail in de Kitzbüheler Alpen

Wil je eens op kampioensniveau rijden? Dan moet je hier zijn. In 2015 werd op deze route het eerste Europese Kampioenschap mountainbike-enduro gereden. Dat betekent natuurlijk wel dat je op deze route een flinke uitdaging te wachten staat. Techniek en concentratie tot het einde zijn een must, zeker door het grote aantal bochten. Maar als je deze trail hebt afgelegd staat één ding vast: je wil nog een keer.

Meer weten?

Högtrail in Serfaus

Dat een kampioenschap geen voorwaarde hoeft te zijn voor een Great Trail bewijst de Högtrail in Serfaus. Deze route is eenvoudig en kan met het hele gezin gereden worden. Maar dat betekent niet dat je hier als ervaren mountainbiker niet terecht kan. In tegendeel. De Högtrail heeft een heerlijke flow en die flow geeft je - als je de smaak te pakken hebt - het gevoel alsof je in een achtbaan zit! Ga op zoek naar die perfecte lijn en genieten van je eigen puur-natuur-rollercoaster. 

Meer weten?

Peter-Sagan-Trail in Osttirol

In het bikepark bij Lienz ligt de Peter-Sagan-Trail, vernoemd naar de Slowaakse topwielrenner, die ook niet vies is van een tochtje offroad. En wie de Sagan een beetje kent, weet dat je dan een creatieve route te wachten staat. Kombochten, rollers, jumps, de route heeft het allemaal en is voor wie een beetje snelheid kan (en durft te) maken een heerlijke uitdaging. Doe je het liever wat rustiger aan, dan kun je ook genieten van de uitzichten! Beneden bijkomen van de trail is een koud kunstje, want de trail eindigt zo’n beetje in Lienz. 

Meer weten?

Fernar Trail in de Ötztaler Alpen

De laatste van de vijf Great Trails van Tirol is er één voor de meest ervaren mountainbikers. Het bikepark van Bike Republic Sölden is uitdagend en de Fernar Trail laat dat zeker zien. Op de Fernar Trail is mountainbiken ook écht mountainbiken. Je rijdt hier hoog in de bergen. Hoe hoog? Het begin van de route ligt op bijna 2800 meter hoogte bij de Tiefenbach Gletsjer. Vanaf daar rij je over rotsen en steenslag en de steile stukken en scherpe bochten stellen je technische skills en uithoudingsvermogen behoorlijk op de proef. De route kun je niet ‘zomaar’ op de bonnefooi rijden, maar is alleen bereikbaar met een speciale shuttlebus die je van te voren moet boeken en die alleen op vaste dagen bij goed weer rijdt. 

Meer weten?