Afbeelding

mooiste mountainbikeroutes Duitsland

DE Duitse bossen zijn een prachtig gebied om te mountainbiken

Foto via Unsplash

De tien mooiste mountainbikehotspots van Duitsland

Met je mountainbike kan je in Duitsland alle kanten op. Of je nou van fietsen door een glooiend heuvellandschap houdt, of juist van technische tochten over ruige rotsen, van korte tracks over smalle singletrails off juist van lange tochten waar je veel om je heen kan kijken. Dit zijn tien echte mountainbike-hotspots!

Mountainbikepark Pfälzerwald (Pfalz) offroad touren door het grootste bos van Duitsland

In de bossen van de Palts, de grootste bossen van Duitsland, ligt een van de grootste mountainbikenetwerken van Duitsland. Wie van echt touren houdt, is hier op de juiste plek. Hier vind je geen snelle downhills of enduro-tracks, maar wel lange routes waar veel afstand kan afleggen en een hoop kan zien. Want tussen de dichte bossen liggen burchten, uitzichtpunten en plekken waar je even heerlijk kan gaan zitten. De moeilijkheidsgraad van alle routes loopt uiteen. Flowy singletrail, technische passages langs zandsteenrotsen en, voor wie een beetje bourgondische flair aan een tocht toe wil voegen, stukken waarbij je ook even aansluit op de wijnfietsroutes. De tochten zijn daarmee voor fietsers van alle niveaus.

Adrenaline in Winterberg

Wie juist van een adrenalinekick wil genieten, moet in Winterberg zijn. Hier vind je een van de modernste bikeparks van Duitsland en dat staat garant voor een flinke adrenaline-boost. Jumplines, downhills, dit park heeft alles waardoor jij sneller gaat! En nadat je razendsnel naar beneden bent gezoefd, ben je ook weer snel boven, want er staan liften klaar om jou met je fiets weer vlug omhoog te brengen. 

Eindeloos mountainbiken in het Sauerland

Heb je aan de adrenalinekicks in Winterberg niet genoeg? Dan hoef je niet ver te reizen voor nog meer uitdagingen. In Bike-Arena-Sauerland vind je een enorm netwerk van mountainbiketrails. 1700 kilometer bij elkaar! Dat betekent dus dat je eindeloos kan fietsen door een van de mooiste gebieden van Duitsland. Met zoveel trails kun je hier alle kanten op. Zeker als je met het routeboek zelf je tochten uitstippelt. Dat kunnen dagtripjes zijn, maar met de vele mogelijkheden om te overnachten in de regio, kan je ook makkelijk een meerdaagse trip plannen. Hoogtepunt van een trip is letterlijk en figuurlijk, het uitzicht vanaf de Langenberg, het hoogste punt van het Rothaargebergte.   

De enige Stoneman van Duitsland

In het oosten van Duitsland, in de deelstaat Saksen, vind je de Stoneman-Miriquidi, de enige en eerste Stoneman van Duitsland. Een tocht van 162 kilometer en 4.400 hoogtemeters door het Ertsgebergte op de grens van Duitsland en Tsjechië. Prachtige uitzichten en unieke natuur gegarandeerd, maar ook een garantie op afzien. De Stoneman is namelijk een pittige uitdaging. Gelukkig heb je wel de mogelijkheid om de route enigszins in eigen etappes in te delen, zodat je de tijd kan nemen om van het landschap en de uitdaging te genieten. 

Voor ieder wat wils bij Rabenberg

Even verderop in het Ertsgebergte, Bij Rabenberg, vind je het grootste trailcenter van Duitsland. Bij elkaar 73 kilometer aan trail in één park, zijn voor mountainbikers van alle niveaus een uitdaging. De Taster Loop voor beginnende mountainbikers die hun eerste kilometers over singletrails willen maken, tot de Rollercoaster die z’n naam eer aan doet. En altijd rij je door de bossen van het Ertsgebergte. Een dag in Trailcenter Rabenberg kun je ook goed afwisselen met andere sportactiviteiten, want naast het trailcenter ligt een sportpark waar je je kan uitleven op een klimparcours tussen de boomtoppen. 

Zeven dagen op pad door het Beierse Woud

Een dagenlange tocht door een van de oudste gebergtes van Duitsland. Avontuur gegarandeerd, want deze “Trans-Bayerwald“-tocht is een echte pionierstocht, waarbij je door de uitgestrekte en ongerepte bossen van Beieren rijdt. Je kan kiezen uit een zuidelijke en een noordelijke route. Welke je ook kiest, je kan genieten van bijzondere uitzichten, de diepe bossen en mooi singletrails in de bikeparks die je onderweg tegenkomt.  

Fietsen vlak buiten Freiburg

Op een steenworp afstand van Freiburg in het Zwarte Woud, beginnen negen mooie trails. Van eenvoudige routes voor kinderen, tot de technische downhill Baden to the Bone. Een van de negen trails is de Canadian Trail, die is ontwikkeld in samenwerking met een team van Canadese routeontwerpers. Dat heeft geleid tot een echte flow trail, met mooie kombochten, kleine sprongen en andere uitdagingen waar je je op kan uitleven. Niet voor niets strijkt het Freiburg Bike Festival hier jaarlijks neer. 

Als een vogel door Vogtland

Bij Schöneck in het Vogtland vind je een trail voor echte hoogvliegers. De jumpline in Bikepark Schöneck is uniek in Duitsland. 34 grote jumps in deze route garanderen heel wat airtime. Maar het park is meer dan alleen jumps. Wie liever met twee wielen op de grond blijft, kan hier ook terecht. Op de iets minder extreme route kun je stapje voor stapje je ervaring opbouwen. Wil je de finesses van de techniek tot in de puntjes beheersen? Dan kun je ook op pad met een van de coaches van de bike school op het park. 

Groene singletrails in de Harz

De Harz is populair onder mountainbikers en dat is niet voor niets. Met jou MTB rij je door het diepe groen, dan weer over glooiende hellingen, dan weer langs ruige rotswanden. De singletrails in deze streek laten zien wat er echt met singletrail bedoeld wordt; soms zijn ze nauwelijks breder dan een boek. Het netwerk van mountainbikeroutes is hier lang genoeg om prachtige lange tours te maken, maar ook voor kortere snelle ritten kun je hier terecht.