Afbeelding

fietsroute bende witte veer

Wie op deze route een witte veer tegenkomt, moet goed opletten. Want wie weet... 

Foto Routes in Brabant

De Route van de Witte Veer, fiets in het spoor van een roversbende 

In Noord-Brabant is dit najaar een nieuwe fietsroute geopend, en niet zomaar een. Op deze nieuwe 43 kilometer lange route fiets je in de sporen van een van de bekendste en meest legendarische roversbendes die ooit in Noord-Brabant huisgehouden heeft. 

Rond 1720 werden delen van het huidige Noord-Brabant onveilig gemaakt door de Bende van de Witte Veer, een roversbende die bestond uit verstoten zigeuners, aangevuld met gedeserteerde soldaten en landlopers. Onder leiding van hoofdman Swarte Johannes overvielen de rovers afgelegen boerderijen en landhuizen. Volgens de verhalen wist de bende uit handen van de gerechtsdienaars te blijven, maar uiteindelijk sloot het net zich en ene na de andere rover werd opgepakt en eindigde aan de galg. Als laatste Swarte Johannes, die verraden werd. 

Met het oprollen van de bende keerde de rust weer terug in dit deel van Noord-Brabant. Hoewel… volgens sommigen zouden de geesten van de opgeknoopte bendeleden nog altijd door de bossen spoken… 
Of dat zo is kun je op de fiets zelf ontdekken.

De fietsroute

De 43 kilometer lange route die in september geopend werd, voert je langs de belangrijkste plekken uit de sage van de Bende van de Witte Veer. Bijvoorbeeld het Witte Kasteel in Loon op Zand, waar veel bendeleden gevangen zaten, of de Ruïnekerk in Dongen en de Ravensbosch Hoeve in ’s Gravenmoer, waar het hoofd van Swarte Johannes als zandstenen beeld aan de gevel hangt. Wie onderweg even afstapt bij een van de lokale ondernemers die zich heeft aangesloten bij de route, kan daar genieten van allerlei streekproducten, waaronder vijf soorten speciaalbier, vernoemd naar de vijf belangrijkste hoofdrolspelers uit de sage, of genieten van een waar ‘galgenmaal’. Meer tips voor onderweg vind je op de site van de Bende van de Witte Veer. De routebeschrijving kun je hier downloaden voor op je telefoon.