Afbeelding

Fietsawards 2022

De nominaties voor de Fiets Award 2022 zijn bekend!

Welke fiets wordt de beste fiets van 2022? De fietsen die kans maken op de titel van de beste fietsen van dit jaar zijn inmiddels bekend. Van de 35 ingezonden fietsen, maken er nog negen kans op de titel ‘Fiets van het jaar’. 

De ingezonden modellen zijn tijdens de testdagen in en rond Zandvoort uitgebreid getest door een vakjury. Die keek naar zaken als de, techniek en constructie, rijeigenschappen, veiligheid en de niet onbelangrijke prijs-kwaliteitverhouding. Maar ook het ontwerp en design, de innovativiteit van het geheel en de ‘x-factor’ werden meegewogen. 

Nieuwe categorieën

De negen fietsen die nog kans maken op de awards, zijn verdeeld in drie categorieën:  E-bike ‘Sportief’, E-bike ‘Urban’ en de nieuwe categorie Gravel. Dat zijn nieuwe categorieën. Wat opvalt is dat e-bikes de norm zijn geworden. Van de 35 inzendingen waren er 26 e-bike. Daar zijn de categorieën op aangepast. E-bikes vormen de basis, maar de categorie is wel verdeeld in de subcategorieën ‘E-bike Sportief’ en ‘E-bike Urban’. De categorie gravel is sterk in opkomst en is daarom in de plaats gekomen van de categorieën met de traditionele racefietsen en mountainbikes. Van die laatste twee categorieën zijn er de laatste jaren minder nieuwe modellen op de markt gekomen. Ook gewone fietsen zonder trapondersteuning dingen niet meer mee. Ook daarvan waren er te weinig nieuwe modellen op de markt. 

Nominaties E-bike van het Jaar 2022 ‘Sportief’

  • Specialized Turbo Vado 4.0
  • Stella Tierra Pro MDB FI
  • Kalkhoff Entice 5.B Advance+

Nominaties E-bike van het Jaar 2022 ‘Urban’

  • QiO Eins P-5
  • Sparta d-RULE Energy
  • Specialized Como 5.0 IGH

Nominaties Gravel Bike van het jaar 2022

  • Giant Revolt Advanced Pro 0
  • Specialized Diverge Expert Carbon
  • Trek Checkpoint SL6 eTap

Hier vind je de lijst me alle ingezonden modellen. 

De prijsuitreiking voor de Fiets Awards 2022 vindt plaats op 10 maart 2022 in een online evenement. 
De vakjury bestaat uit specialisten van diverse organisaties, van BOVAG tot de ANWB, en wordt inmiddels al meer dan 35 jaar georganiseerd door RAI fietsen. Met de verkiezing hoopt de organisatie de fietsindustrie te motiveren om te blijven innoveren.