Afbeelding

fietstips denemarken

Op veel plekken in Denemarken, kun je tijdens je fietstochten de frisse zeewind in je haren voelen. 

Unsplash

De mooiste fietstips voor Denemarken

De Tour de France start dit jaar in Kopenhagen. Dat het grootste fietsevenement ter wereld Denemarken aandoet, is niet heel gek. Denemarken is een ongelofelijk fietsvriendelijk land. En daarmee ook geschikt voor een fietsvakantie. We lichten een paar van de mooiste regio's uit.

Afwisseling in Noord-Jutland

Het noorden van Jutland is een van de meest gevarieerde gebieden van Denemarken. Hier vind je het Nationaal park Thy, het Limfjord en… de beste MTB-route van Denemarken. Afstand maken? Dat kan hier zeker. Alleen al op het eiland Mors, middenin het Limfjord, is genoeg ruimte om een aardige meerdaagse ronde maken. 

Stad en natuur op fietsafstand bij Aarhus

Universiteitsstad Aarhus is een van de meest dichtbevolkte en culturele gebieden van Denemarken. De stad zelf is dus een ideale bestemming voor een fietsvriendelijk stedentripje. En ga daarbij vooral de stad uit, want rondom Aarhus zelf liggen veel mooie bestemmingen op fietsafstand. Middeleeuwse kasteelruïnes, resten uit de Vikingtijd, oude kalksteenmijnen, noem maar op. Toe aan meer avontuur? Ook dat vind je op fietsafstand. Want de regio Oost-Jutland is de meest ongerepte regio van Denemarken en hier vind je een aantal van de hoogste heuvels van Denemarken. Toegegeven, dat zijn niet bepaald de Alpen, zelfs niet de Ardennen, maar hoog genoeg om met je mountainbike flink wat hoogtemeters af te tikken. 

Wind in je haren in het westen van Jutland

Aan de andere kant van Jutland, tegen de Noordzeekust, voel je de zeewind uit het westen door je haren. Tijdens fietstochten door dit gebied fiets je niet alleen in de open natuur, maar ook door veel van de Deense historie. Van de plekken waar ooit de Vikingen hun schepen aanlegden, tot imposante bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en daartussen oude vissershavens. Wie de weidse kustnatuur hier helemaal wil beleven, vindt hier ook plekken om in de natuur te overnachten. 

Van zee naar zee in Zuid-Jutland

Het zuiden van Jutland is een echte fietsregio. Van de route die het peloton van de Tour volgt, tot een tocht dwars over het schiereiland, van de Noordzee naar de Oostzee, het kan allemaal. Maar niet alleen het grote aantal routes maakt van dit gebied een fietsregio pur sang. Er wordt ook veel geinvesteerd in voorzieiningen om het jou als fietser zo makkelijk mogelijk te maken. Er zijn steeds meer adressen waar je fietsvrienden kan vinden. Dat kunnen fietsvriendelijke B&B’s zijn, maar ook een bakker waar je even kan afstappen voor een sanitaire stop, of een plek waar een gereedschapskist klaar staat mocht je pech onderweg hebben. 

Cultuur op fietsafstand van Kopenhagen

Hoofdstad Kopenhagen is het bruisende hart van het eiland Seeland. Kopenhagen is als een van de meest fietsvriendelijke steden ter wereld natuurlijk een prima bestemming voor een fietsvakantie, maar ook op de rest van het eiland kun je je uitleven. Fiets langs een paar van de mooiste kastelen van heel Scandinavië, ontdek de stranden aan de ‘Deense riviera’ waar het Deense koningshuis ook het strand bezoekt. 

De natuur in? Ga dan naar het zuiden van Seeland. Daar, en op het eiland Møn dat vlakblij ligt, lijkt de stad juist ver weg. Hier vind je aan de kust imposante krijtrotsen. Zeker op Møn, dat in tegenstelling tot Seeland juist erg dunbevolkt is, zijn deze krijtrotsen imposant! Wie de kliffen goed wil bekijken kan de klif-tot-klifroute fietsen. Neem tijdens je tochten ook de tijd om een keer laat naar bed te gaan, want in dit deel van Denemarken vind je ook een Dark Sky Park, waar je ’s nachts prachtig sterren kan kijken!

Fietseiland Funen

Funen, in het Deens beter bekend als Fyn, is een archipel op zich. Rondom het grote eiland liggen veel kleinere eilanden, waar je met veerboten of over bruggen naartoe kan. Dat maakt van het eiland een prachtige plek voor een afwisselende fietsvakantie. Het ene moment fiets je met de zoute zeewind om je hoofd, het volgende moment fiets je door een knus dorpje waar het Deense ‘Hygge’ centraal staat. Met 1800 kilometer aan bewegwijzerde fietsroutes hoef je je hier in ieder geval niet te vervelen.