Afbeelding

dag van de fietshelm

Afbeelding Pixabay

De eerste landelijke dag van de fietshelm

Woensdag 20 april 2022 is de eerste Nederlandse dag van de fietshelm. Een dag om de fietshelm eens goed onder de aandacht te brengen. 

Want hoewel een helm onder wielrenners en mountainbikers inmiddels gemeengoed is, zie je in het straatbeeld maar weinig mensen met een helm. Vaak zijn het ‘slechts’ de wielrenners en mountainbikers die een helm dragen. Hooguit mensen op een hele snelle e-bike dragen er nog een, maar de gewone fietsende forens of de recreatieve dagtochtenfietser, die niet. 

En dat is volgens veel artsen een probleem. Want Nederlanders kunnen dan wel prima fietsen, op het moment dat het dan eens misgaat, lopen veel fietsers hersenletsel op. Terwijl dat vaak voorkomen had kunnen worden met een fietshelm. Een helm vermindert de kans op hersenletsel met 60% en de kans op dodelijk hersenletsel zelfs met 70%. Alle reden dus volgens Artsen voor Veilig Fietsen dat in samenwerking met het HersenStrijd fonds en de Hersenstichting de dag heeft bedacht. 

Want de fietshelm in Nederland een slecht imago. Deze dag moet daar verandering in brengen en een fietshelm normaler maken. Nu val je met een helm op nog uit de toon op het fietspad, maar als het aan de initiatiefnemers ligt, verandert dat dus. Daarbij hopen de initiatiefnemers dat zij het voorbeeld van Denemarken kunnen volgen. In dat land geldt geen helmplicht, maar toch is de fietshelm daar zo normaal dat zeker de helft van de fietsers er een draagt, het resultaat van veel positieve stimulatie. De landelijke dag van de fietshelm moet in Nederland ook zo’n verandering teweeg gaan brengen. 

Zet jij ook je helm op?