Afbeelding

dauwtrappen fiets

Bij het ochtendgloren de velden in, met de fiets kan dat ook! 

Afbeelding: Pixabay

Dauwtrappen met hemelvaart: ook op de fiets!

Dauwtrappen ken je misschien als een oude hemelvaarttraditie, waarbij mensen op hemelvaartsdag in alle vroegte de weilanden intrekken om daar door het bedauwde gras te wandelen. Zeker in het oosten van Nederland is de traditie nog levendig. Maar wist je dat je ook op de fiets kan dauwtrappen? Niet door het gras, maar wel op de pedalen!

Dauwtrappen, wat is dat?

Van oudsher is dauwtrappen de gewoonte om met hemelvaart rond zonsopgang de weilanden in te trekken. Volgens die oude gebruiken liep men dan op blote voeten door het gras waar de dauw nog aan hing. Vandaar de naam dauwtrappen. Aan die vroege ochtenddauw werden geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. Zo’n wandeling was dus heilzaam, dacht men. Die gewoonte stamt uit de tijd ver voor de uitvinding van de fiets en ondanks dat men er inmiddels wel achter is dat op blote voeten door nat gras wandelen niet per se veel effect heeft op je medische gesteldheid, is de traditie wel blijven hangen. Het is simpelweg ook leuk! En juist omdat het zo leuk is, heeft de traditie zich ook uitgebreid. Niet alleen wandelaars trekken eropuit, er zijn ook heuse dauwtrap-fietstochten, al zijn de meesten daarvan door de coronacrisis dit jaar niet mogelijk. 

Een vroege fietstocht: een goed idee

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je er niet zelf op uit kan met je eigen fiets en in klein gezelschap. Een fietstocht op de hele vroege morgen is een andere belevenis dan een fietstocht midden op de dag. De wereld is nog veel meer aan het ontwaken, vooral mensen liggen nog in bed. Doordat er minder mensen (en dus auto’s en andere motorvoertuigen) op de weg zijn is het natuurlijk een stuk stiller, waardoor je opeens veel meer andere geluiden hoort. Of je nou in de stad bent, of ergens ver weg van bebouwing, opeens hoor je overal vogels fluiten, bijvoorbeeld. 
Maar er is ook een hoop te zien, zeker buiten de stad. Van mistflarden die in de koele ochtendlucht nog boven velden en water blijven hangen en de opkomende zon, tot dieren die zich als het rustig is een stuk makkelijker laten zien. 

Hou de zonsopgang aan

Dauwtrappen vindt traditioneel echt plaats vanaf zonsopgang. Ga dus nog niet op pad als het donker is, maar wacht tot het ochtendgloren. Dat is niet alleen traditioneel, maar ook praktisch. De meeste natuurgebieden zijn voor zonsopgang immers niet toegankelijk. Met hemelvaart 2022 komt de zon rond 05.30 uur op. 

Een paar tips:

  • Neem wat warms mee. Het kan nog koud zijn ’s ochtends. Je fietst je dus simpelweg minder snel warm. Kleed je dus goed aan. En neem wat lekkers mee voor onderweg. Zo’n dauwtraptocht draait natuurlijk niet om een razendsnelle tijd, maar om wat je onderweg allemaal kan zien zo ’s ochtends vroeg. Neem de tijd om daarvan te genieten en neem bijvoorbeeld een verrekijker mee! En als je dan toch stil staat om door je verrekijker te kijken, heb je ook de tijd voor een warme kop koffie of thee. Een thermoskannetje met wat lekker warms erin, is helemaal geen gek idee dus! 
  • Veiligheid: hou er rekening mee dat automobilisten niet gewend zijn aan fietsers op de weg op zulke vroege tijdstippen. Zorg er dus voor dat je goed zichtbaar bent, zeker als het nog donker is of schermert. Denk aan goede fietsverlichting en eventueel goed zichtbare kleding. 
  • Verstoor dieren niet. Net als automobilisten zijn dieren ook niet gewend aan mensen die zo vroeg in de ochtend voorbij komen fietsen, zo ’s ochtends ben je als fietser écht te gast in hun gebied. Duik niet met de mountainbike de kleine bospaadjes in, maar blijf op de grotere doorgaande routes. Dan geef je de dieren ook de rust om lekker wakker te worden en ongestoord hun ontbijt bij elkaar te scharrelen. Maak niet te veel lawaai, zodat je dieren niet laat schrikken. Praat bijvoorbeeld zachtjes met elkaar, maar knijp ook niet ineens keihard in de remmen als je een dier ziet. Piepende schijfremmen klinken in een stil bos als een misthoorn. Hou er sowieso rekening mee dat het voorjaar belangrijk is voor veel dieren. De jongen zijn net geboren, je bent echt in de kraamkamer van de natuur, dus hou het een beetje rustig!