Afbeelding

col d'attitude

Ongestoord de mooiste cols in de Vogezen beklimmen, dat kan tijdens Col d'Attitude. Zoals hier bij Lac Blanc

©OT station du lac blanc

Col’ Attitude de mooiste cols alleen voor fietsers!

Zeg je fietsen in Frankrijk, dan zeg je eigenlijk ook een colletje bedwingen. Maar wie de Franse bergwegen met de fiets heeft verkend, weet ook dat je deze trajecten vaak moet delen met autoverkeer. Maar niet tijdens de weekenden Col’ Attitude in de Vogezen!

De Franse bergwegen kunnen soms druk zijn. Zeker in de vakantieperiodes. Die drukte maakt een beklimming van een col met de fiets er niet altijd makkelijker op. Bergop word je soms gedwongen die oh-zo steile binnenbocht te nemen en bergaf kun je soms ook niet je ideale lijn kiezen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de auto’s die soms rakelings langs je rijden als ze je inhalen. Dat soort ervaringen kunnen soms de glans van je col-beklimming afhalen. Het is moeilijk genieten van het uitzicht én je eigen prestaties als je je een hoedje schrikt van een vrachtwagen die vlak langs je rijdt. 

Cols alleen voor fietsers

Daarom wordt in de Vogezen Col’ Attitude georganiseerd. Een evenement waarbij een col een dag lang alleen open is voor fietsers. Oftewel, een dag waarop jij ongestoord de strijd met de hoogtemeters aan kan gaan. Dat gebeurt meerdere keren: tussen juni en september 2024 wordt er zes keer een col afgesloten voor auto’s. En dat zijn niet zomaar colletjes. Op het programma voor 2024 staan een paar illustere namen, bekend uit de Tour de France, zoals de Planche de Belle FIlles en Col du Petit Ballon. 

Het leukste? Alles is gratis en je hoeft je niet vooraf te registreren! Wel kun je aan de voet van de klim een ‘passpoort’ krijgen. Gewoon een stempelboekje waarvoor je van elke col die je beklimt een stempel kan halen. Wie wil kan daarmee ook nog meedingen naar leuke prijzen. Maar anders zijn de stempels een leuk tastbaar bewijs dat je een heuse col hebt bedwongen. 

Genieten van de beklimming

Het gaat tijdens Col' Attitude ook niet om de razendsnelle tijden. Het is geen wedstrijd en eigenlijk is het ook niet eens een toertocht. In feite is het gewoon een mooie gelegenheid om onbezorgd over de bergwegen in de Vogezen te fietsen, te genieten van de mooie bossen én tegelijk een mooie uitdaging met jezelf aan te gaan. 
Het programma van Col’ Attitude voor 2024 is inmiddels bekend. 
1.    9 juni: Lac Blanc vanuit Orbey
2.    30 juni: Planche des Belles Filles, vanuit Plancher-les-Mines
3.    21 juli: Col des Pandours. De col zal aan de kant van Oberhaslach en Wangenbourg-Engenthal beklommen worden, maar de exacte startplaats is nog niet helemaal bekend. 
4.    7 september: Hartmannswillerkopf vanuit Uffholtz
5.    15 september: Col Amic vanuit Soultz
6.    29 september: Col du Petit Ballon vanuit Luttenbach-près-Munster

Meer weten over het evenement? Op de website van Col’ Attitude vind je meer informatie.