Afbeelding

bike&hike

De berghut is in zicht, maar de tocht is nog niet voorbij! 

Unsplash

Bike&hike: het beste van twee werelden?

Als je een paklijst maakt voor een mountainbikevakantie in de bergen, zijn wandelschoenen waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Maar, stop ze toch maar in je tas. Op veel plekken verschijnen namelijk Bike&hike-routes. Tochten die het beste van twee werelden fietsen en bergwandelen, combineren. 

Ultieme combinatie van fietsen en bergwandelen

Daarmee zijn Bike&hike routes de ultieme combinatie voor wie van (berg)wandelen én van fietsen houdt. Een mooi stuk door de bergen rijden, waarbij je fietsend de meeste hoogtemeters overwint. Eenmaal op hoogte, stal je je fiets bij een berghut. Een goed moment om even op adem te komen, wat lekkers te eten en drinken. En dan begint deel twee van je tocht. Wandelschoenen aan en gaan. Wandelend leg je de laatste meters af tot het eindpunt van je route. Vaak ligt zo’n eindpunt op een plek die niet fietsend te bereiken is, maar waar je eigenlijk wel geweest wil zijn. Een prachtig uitzichtpunt, of een bergtop bijvoorbeeld. Wie echt geen last heeft van hoogtevrees kan op sommige plekken zelfs klettersteigend verder. 

Zo’n wandeling of klettersteigtocht is vaak een kort rondje, of je loopt via dezelfde weg terug naar de fiets voor het derde en laatste deel van de pret: de tocht naar beneden. Hoe die tocht eruit ziet, is natuurlijk afhankelijk van het hoogteprofiel, maar een beetje downhill zal er absoluut tussen zitten. 

Afhankelijk van de route die je kiest, kan de verhouding tussen het fiets- en wandeltraject variëren. Sommige routes bestaan echt uit een flink stuk fietsen en een relatief kort stukje wandelen. Daarmee leg je in een dag dus veel meer afstand af dan je normaal lopend zou doen en zo kom je dus nog eens ergens! Andere routes leggen juist weer meer nadruk op het wandelen.

Waarom een Bike&hike route? 

Waarom speciale routes? Afstappen op een veilige plek en daar een wandelroute opzoeken om een stuk te wandelen, kan uiteraard altijd. Maar wat niet altijd kan, is je fiets  veilig stallen. Bij hutten die aan Bike&Hike-routes liggen, kan dat wel, soms kun je wat kleine reparaties uitvoeren.  En ga je met een e-mountainbike op pad? Dan is het al helemaal een goed idee om bij echte bike-hutten te stoppen, want bij zo’n hut voor mountainbikers heb je meer kans dat je de accu van je fiets weer op kan laden.  

Alle reden dus om tijdens je komende vakantie in de Alpen, naast je fietsschoenen ook je wandelschoenen in je tas te stoppen!