Afbeelding

kleurcodes mountainbikeroutes flevoland

NTFU

Alle MTB-routes in Flevoland hebben nu een kleurtje

In 2021 kondigde de Nederlandse Toerfietsunie NTFU aan om een kleursysteem uit te rollen waarmee de moeilijkheidsgraad van de Nederlandse mountainbikeroutes kon worden aangeduid. Flevoland is nu de eerste provincie waar alle MTB-trails voorzien zijn van zo’n kleurcode. 

Als je aan mountainbiken denkt, denk je waarschijnlijk niet snel aan Flevoland. De voormalige bodem van de Zuiderzee is immers zo plat als een pannenkoek. Tijd om die reputatie eens goed tegen het licht te houden, want in deze provincie vind je zo’n 160 kilometer mountainbikeroutes, waar toch een paar venijnige kuitenbijters tussen zitten. Al die routes zijn nu voorzien van kleuren die aangeven hoe moeilijk een route is.

Door die kleurcodes kun je van tevoren al uitzoeken of de route bij jouw niveau past. Zo kom je niet halverwege de route voor vervelende verrassingen te staan. De kleuren van de moeilijkheidsgraden volgen het systeem van de kleuren van skipistes. Groen is makkelijk, zwart is het moeilijkst. De bordjes met de kleurcodes komen onder de route-aanduidingen langs de routes. Zo weet je als mountainbiker in één oogopslag op wat voor route je zit. En natuurlijk kun je die informatie online ook vinden. 

In dit filmpje wordt alles nog eens uitgelegd 

Dat alle mountainbikeroutes in de provincie voorzien zijn van deze kleurcodes, is te danken aan een goede samenwerking tussen de verschillende organisaties die betrokken zijn bij het bouwen en onderhouden van deze routes. De provincie Flevoland, alle Flevolandse gemeenten en wielersportbond NTFU leverden ook een bijdrage. Giant en Shimano ondersteunen de vrijwilligers van de Flevolandse mountainbikeroutes bij het aanleggen en onderhouden van alle trajecten.