Afbeelding

fietsen over de afsluitdijk

Op 1 en 2 juli 2023 kan er even gefietst worden over de Afsluitdijk

Afbeelding Rijkswaterstaat

Afsluitdijk even voor fietsers open

Droom jij ervan om het échte rondje IJsselmeer te fietsen, inclusief het stuk over de Afsluitdijk? Zorg er dan voor dat je op 1 en 2 juli 2023 op de fiets zit, want Rijkswaterstaat stelt dan de Afsluitdijk open voor fietsers!

Sinds 2019 werkt Rijkswaterstaat aan de Afsluitdijk om die meer toekomstbestendig te maken. Door die werkzaamheden zijn de fiets- en wandelpaden op de dijk echter onbegaanbaar geworden. Een volledig rondje rondom het IJsselmeer fietsen kan daardoor niet meer; het traject over de Afsluitdijk moet per fietsbus worden afgelegd. 

Dat leidde tot grote ontevredenheid, zeker toen bleek dat de werkzaamheden ook nog eens veel langer gingen duren dan in eerste instantie werd verwacht. De dijk had in 2022 weer open moeten gaan voor fietsers en wandelaars, maar inmiddels is die planning bijgesteld naar 2025.

Om toch wat tochten over de Afsluitdijk mogelijk te maken, wordt de dijk zo nu en dan opengesteld voor fietsers en wandelaars. Op 1 en 2 juli is het weer zo ver, dan is het fietspad aan de kant van de Waddenzee tussen 08.00 uur en 18.00 uur opengesteld voor fietsers en wandelaars en kun je een weekend lang dus een écht rondje IJsselmeer rijden. Wel moet je rekening houden met een aantal werkzaamheden langs de route, want bij de spuicomplexen in Den Oever en Kornwerderzand wordt nog volop gewerkt, ook tijdens dat weekend.