Afbeelding

fietsveer nieuwer ter aa

Het veer bij Nieuwer ter Aa

© S.J. de Waard / CC-BY-SA-4.0 (via Wikimedia Commons)

Actie voor behoud fiets- en voetveer

Al meer dan een eeuw vaart er ter hoogte van Nieuwer ter Aa een veerpontje op en neer over het Amsterdam-Rijnkanaal. Maar als het aan de minister van Verkeer en Waterstaat ligt, komt daar een einde aan. De opheffing van het fietsveer zou een grote omweg betekenen voor fietsers in de omgeving, maar ook voor recreatieve fietsers in de omgeving rondom Breukelen.

Het pontje tussen Breukelen en Nieuwer ter Aa staat al langer ter discussie, maar het lijkt er steeds meer op dat Rijkswaterstaat het veer dan toch uit de vaart gaat nemen. Als dat gebeurt, moeten fietsers voortaan met een flinke omweg naar de overkant moeten. Dat betekent voor omwonenden die van de route gebruik maken dus flink wat tijdverlies, maar voor alle fietsers betekent het een omweg die niet bepaald veiliger is. De enige alternatieve route loopt via wegen waar ook redelijk wat auto’s rijden. In het hoogseizoen maken dagelijks meer dan drieduizend mensen de oversteek.

En dat terwijl de argumenten van Rijkswaterstaat om de pont uit de vaart te halen, vooral met veiligheid te maken hebben. Het Amsterdam-Rijnkanaal is een van de drukste scheepvaartroutes van Europa, en het ziet er naar uit dat het kanaal nóg drukker wordt. Volgens Rijkswaterstaat, dat het pontje beheert, te druk om de oversteek nog veilig te maken. Maar volgens critici, onder wie de schipper, ligt er een bezuinigingsmaatregel aan het voornemen van Rijkswaterstaat ten grondslag. De pont is nu nog gratis.

Om de minister en Rijkswaterstaat op andere gedachten te brengen, wordt er 28 juni 2022 een petitie aangeboden. Die is nu al meer dan 5000 keer ondertekend. De petitie is hier te vinden. Ook is er nog een open brief gepubliceerd.

Fietsveer over Nieuwe Waterweg juist hersteld

De dreigende opheffing van het fietsveer bij Nieuwer ter Aa staat in schril contrast tot een ander fietsveer over eend rukke scheepvaartroute. Bij Hoek van Holland werd eerder in 2022 juist een nieuw fietsveer over de Nieuwe Waterweg in de vaart genomen. Daarmee werd een gat in een aantal fietsroutes langs de kust, waaronder de LF-kustroute, hersteld.