Afbeelding

fietsroutes sagen noord brabant

Fiets door bijzondere landschappen die het decor zijn van oude sagen en legendes. 

Foto: VisitBrabant

4 fietsroutes langs bijzondere legendes in Noord-Brabant

Noord-Brabant staat bol van de bekende en onbekende streekverhalen. Sprookjes over heksen, kabouters en roemruchte roversbendes gaan al eeuwenlang rond. Op deze fietsroutes rij je door de gebieden waar die verhalen zich afspelen én kun je ze beleven. 

De routes zijn echte belevingsroutes. Stap onderweg dus vooral even af om belangrijke plaatsen uit de sprookjes te bezoeken en wie weet een van de hoofdpersonen uit de verhalen te ontmoeten. Dat maakt veel van deze routes ook interessant om met het hele gezien te fietsen. Samen met je kinderen kun je op zoek naar een kabouterkoning in de Kempen, of naar een verdwenen kerkklok. 

De Kabouterkes-route

Deze 23,4 kilometer lange route is een echte ontdekkingsroute voor kinderen. Volgens een sprookje leefde lang geleden in de Kempen een kaboutervolk dat ’s nachts de bevolking hielp door klusjes op de boerderijen en in het huishouden op te knappen. Dat deden de kabouters stiekem. Maar als een nieuwsgierige boer ’s nachts een kijkje neemt om te zien wat de kabouters allemaal doen, gaat het mis. De kabouters zijn niet gediend van die nieuwsgierigheid. Samen met de kinderen kun je op zoek naar de sporen die het kaboutervolk heeft achtergelaten… en misschien wel meer!

Rondom de Kattenberg

Bij Bergeijk ligt een oude grafheuvel, de Kattenberg. Volgens de verhalen zouden lang geleden heksen op en rond de heuvel bij elkaar komen om te dansen. Om niet herkend te worden, veranderden ze zichzelf in zwarte katten. Die hadden het vaak gemunt op mannen uit de omgeving. Het verhaal over de heksen is nog altijd verbonden met veel plekken in en rond Bergeijk. Bijvoorbeeld in de naam van theater De Kattendans, waar het startpunt van deze fietsroute ligt. 

De Witte Vos

Noord-Brabant is natuurlijk ook een grensstreek. Lang werd er tussen België en Nederland flink gesmokkeld. Goederen uit het ene land werden illegaal naar het andere land gebracht en daar voor flink veel geld verkocht. Op die manier konden veel arme streekbewoners een extra zakcentje verdienen. Rondom die oude smokkelroutes gaan veel verhalen, zoals het verhaal over een smokkelaar die bekend werd als De Witte Vos. Tijdens een fietstocht over deze route rij je door het gebied waar hij met sluwe trucjes de douane lang te slim af was. 

Het Duvelsklökske

Dit oude verhaal draait om de klok van de Sint-Janstoren van Sambeek. Volgens een oud verhaal zou die klok tijdens een kerstnacht gestolen zijn door niemand minder dan de duivel zelf. Tijdens een rit door de omgeving van Sambeek, een landschap dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, kun je op zoek naar het klokje...

Meer routes fietsen? Op deze website vind je meer routes langs sagen en legendes in Noord-Brabant