Afbeelding

bikepackingtips europa

Het landschap van de Vaucluse, met wijngaarden en steile rotswanden en uitgestrekte wijngaarden

3 tips voor een meerdaagse mountainbiketocht

Bij bikepacking denk je waarschijnlijk aan een minimalistische meerdaagse fietsvakantie. Alleen het hoognodige mee in kleine gestroomlijnde tassen mee en je rijdt het liefst op een gravelbike. In de Verenigde Staten, de bakermat van het bikepacken, staat een bikepackingtocht garant voor een ruig avontuur. Grote stukken offroad, door de echte Amerikaanse middle of nowhere. Niet op een lichte en snelle gravelbike, maar op een stevige, robuuste mountainbike, die overigens helemaal niet langzaam hoeft te zijn. Maar ook in Europa kan je zulke tochten maken. We zetten een paar mooie routes voor een meerdaags mountainbike-avontuur voor je op een rijtje. 

Camí de Cavalls (GR 223): vijfdaags mountainbikeavontuur op Menorca

Van de Balearen is Menorca het rustigste eiland. Het is dan ook geen party-eiland zoals Mallorca en Ibiza. Hier vind je rust, ruimte en wildernis voor een onvervalst avontuur en de GR 223, beter bekend als de Camí de Cavalls biedt dat. Officieel is dit traject een wandelroute, die je het hele eiland rond voert. Maar handige mountainbikers hebben ook een prachtige MTB-variant uitgestippeld en toegevoegd aan de collecties van Komoot.

De tocht voert je in vijf dagen het eiland rond, en draait om avontuur, de mooie uitzichten onderweg en genieten van de natuur. Je rijdt door het ruige landschap en over smalle paden die volgens sommigen al eeuwenoud zijn. Deze tocht is er echt een voor genieters van het avontuur, want voor de snelheid hoef je het niet te doen: je passeert talloze hekjes die de landerijen van boeren scheiden en bij al die hekjes moet je even van je fiets om ze te openen en te sluiten. Maar juist dat maakt deze route uniek en geeft je de tijd om uitgebreid van het landschap te genieten. Zorg wel dat je goed in conditie bent en dat je je fiets goed onder controle kan houden, want sommige stukken van de route zijn uitdagend!
De hele route vind je hier

Grande Traversée de Vaucluse

De Grande Traversée de Vacluse is een tocht voor echte bikkels. Deze route is zwaar, technisch en lang, maar dan krijg je er ook wat voor terug. Schitterende uitzichten, beklimmingen en afdalingen over kleine smalle singletrails en uiteraard dat voldane gevoel als alles erop zit. 

De Grande Traversée de Vacluse is een bekende route die al vaker gereden, wordt, maar er zijn in de omgeving een aantal verlengingen en alternatieve paadjes te vinden. De variant die wij hebben gevonden, doorkruist het Franse departement Vaucluse van noord naar zuid. En kenners weten het dan al: dan kom je onderweg de illustere Mont Ventoux tegen! Kortom: dit is een route voor wie niet vies is van stevige beklimmingen en lange afdalingen. De route is technisch, zo’n 50% singletrail, en er is geen meter vlak, in ieder geval niet voor je gevoel. Daarnaast zijn veel van de stukken behoorlijk technisch, dus uitbollen in een afdaling om wat bij te komen, is er niet bij. Daarom is het een goed idee om je overnachtingen te boeken bij een gite, zodat je in een goed bed weer bij kan komen. Goed om te weten: de route is geen ronde, maar het begin en eindpunt zijn goed (en duurzaam!) met de trein te bereiken!

De hele route vind je hier

Bikepacken tussen de meren van Uckermark

Ruige bergen vind je niet in de Duitse streek Uckermark, maar wel landschappen die ontelbare jaren oud zijn en die garant staan voor dagenlang fietsplezier, niet ver van Berlijn. 

Het landschap in Uckermark iets ten noordoosten van de Duitse hoofdstad, is gevormd tijdens de ijstijd. De enorme gletsjers die toen over het aardoppervlak schoven, hebben de bodem voor eeuwig getekend: glooiende morenenheuvels, brede valleien en meren domineren het landschap, met overal oude dorpjes en vestingsteden, bossen en uitgestrekte landbouwgebieden. 

Een ideale omgeving voor een weekend op de fiets, maar de omgeving nodigt uit om er iets meer dagen door te brengen. Dankzij de talloze overnachtingsmogelijkheden in de dorpjes langs de route, zijn de twee etappes makkelijk op te delen in meerdere korte dagtochten. En stap vooral af, want of je nou van cultuursnuiven in kleine dorpjes en stadjes houdt, of liever op zoek gaat naar bijzondere planten en dieren: je zit hier goed. Het oude kuuroord Templin en het klooster Chorin zijn zeker een bezoekje waard. Als natuurliefhebber kijk je hier ook je ogen uit. De omgeving staat bekend om de bijzonder grote populatie visarenden, die in het merengebied de prooien voor het uitkiezen hebben. Hou ook de grond in de gaten, want de visarenden moeten die prooi wel delen met de eveneens grote populatie otters die hier langs de oevers spartelen. 

De hele route vind je hier

Zelf aan de slag met komoot?

Deze drie routes komen uit de Collecties van komoot. Naast die collecties [link naar], bevat de routeplanner-functie ook tal van Highlights (door andere komoot gebruikers aanbevolen locaties en segmenten), die je met 1 klik toevoegt aan de door jou geplande route. Zo maak je gemakkelijk een eigen route, iets waar deze drie routes alle ruimte toe bieden. 
Zoek je het liever iets dichter bij huis? Dat kan. In de collecties van Komoot vind je routes in heel Europa, ook in Nederland. Bijvoorbeeld deze route over de Utrechtse Heuvelrug.