Afbeelding

oefenen voor fietsvakantie

Het is vaak handig om op tijd te beginnen met het opbouwen van je conditie. 

Pixabay

Zo kom je in conditie voor je fietsvakantie

Als je op fietsvakantie gaat, moet je natuurlijk wel een beetje in conditie zijn. Maar duik nou niet meteen de sportschool in om jezelf aan een loodzwaar trainingsschema te onderwerpen. Je kan ook gewoon met je eigen fiets oefenen. Dat is wel zo ontspannen. 

Tijdens een fietsvakantie maak je vaak heel wat meer kilometers dan normaal. Oftewel: zo’n vakantie is een behoorlijke inspanning en om te voorkomen dat je al op de derde dag bekaf van je fiets valt, is het goed om alvast een beetje in conditie te zijn. Die conditie moet je uiteraard opbouwen en dat gaat nou eenmaal niet in een paar weken. Ben je van plan om in de zomer een fietsvakantie te maken? Begin dan al in het vroege voorjaar met het aanpassen van je fietstochten. Dan heb je alle tijd om rustig je conditie op te bouwen, zonder dat het echt als ‘trainen’ voelt. 

Pak de fiets

De beste methode is natuurlijk om gewoon zo veel mogelijk te fietsen. Naar je werk, boodschappen doen of gewoon een frisse neus halen, doe het allemaal zoveel mogelijk op de fiets. Het gaat daarbij niet zozeer om de snelheid en de afstand die je aflegt, maar gewoon om het fietsen zelf. Doordat je lichaam meer aan fietsen gewend raakt, zul je tijdens je vakantietochten minder snel last krijgen van ongemakken als zadelpijn. 

Maak langere dagtochten...

Om echt conditie op te bouwen, zul je echter wat meer moeten doen dan je standaardtripjes naar je werk of naar de supermarkt. En dat betekent dat je toch wat tochten moet gaan plannen. Hoe lang die fietstochten zijn, ligt aan de lengte van de etappes die je tijdens je vakantie wil gaan maken en aan je huidige conditie. Hou er rekening mee dat je tijdens je fietsvakantie meerdere dagen achtereen op de fiets zit. Hou je een tocht van zestig kilometer vol, maar voel je die een dag later nog steeds in je benen? Dan heb je waarschijnlijk nog wat training voor de boeg. Begin op tijd. Conditie bouw je het beste langzaam op, dus met op tijd beginnen, bedoelen we ook écht op tijd. Liever maanden van tevoren dan weken. 

… en korte tochtjes

Verander jezelf niet in een kilometervreter die alleen maar ellelange tochten fiets. Wissel je oefentochten af met lange en korte afstanden. Hou daarbij met een schuin oog je tempo in de gaten. Maak je een lange tocht, dan kun je wat rustiger aan doen, fiets je daarentegen een korter tochtje? Kijk dan of je dan een wat hoger tempo aan kan ouden. Zo went je lichaam aan verschillende soorten inspanning en hou je beiden langer vol! 

Fiets in verschillende weertypen

Laat je tijdens het plannen van je tochten niet zomaar uit het veld slaan door een regenbui of een dag met veel wind. Immers: tijdens je fietsvakantie kan het weer ook tegenzitten. Als je dan gewend bent aan fietsen met je hoofd in de wind en regen in je nek, hou je zo’n dag slecht weer veel makkelijker vol. 

Fiets met bepakking

Het is een goed idee om al tijdens het trainen voor je vakantie je fiets al eens goed te bepakken. Zeker als je nog niet zo vaak met bepakking hebt gefietst, kan dat behoorlijk wennen zijn. Je fiets is zwaarder en het kost dus meer kracht om vooruit te komen, maar ook is het gewicht op je fiets heel anders verdeeld, wat best wel even wennen kan zijn. Handig: oefen meerdere keren met het bepakken van je fiets en wissel een beetje in de manier waarop je je fiets bepakt. Dan kun je meteen een beetje uitvinden welke bagage je het beste waar aan je fiets kan hangen. 

Fiets in verschillende omgevingen

Probeer de omgeving waarin je traint voor je vakantie zoveel mogelijk aan te passen aan de omgeving van je vakantie. Als je een fietsvakantie in de bergen gaat houden, heb je aan veel fietsen in een polder niet zo veel. Een lange polderweg op zeeniveau is -ook met tegenwind- heel wat anders dan een bochtige beklimming. En andersom geldt natuurlijk hetzelfde. 

Ga alvast een weekendje op pad

Ben je lekker bezig? Ga dan alvast eens een weekend op ‘oefenvakantie’. Gewoon met je bepakte fiets richting een leuk overnachtingsadres en de volgende dag weer richting huis. Op die manier kan je alvast een beetje wennen aan alles en proeven aan het leven op een fietsvakantie. Fijn als je nog niet zo vaak zo’n tocht met een tent hebt gemaakt, maar ook voor ervaren fietsvakantiegangers is zo’n minivakantie altijd handig. Al is het maar omdat je een nieuw campingbrandertje, je nieuwe fiets of een nieuwe tent even wil uitproberen. En ook al heb je niks nieuws om uit te testen: zo’n weekendje weg is nooit verkeerd toch?