Afbeelding
Een valpartij kan soms in een klein hoekje zitten
Unsplash
Wat moet je doen als je een ongeluk hebt tijdens het fietsen?
Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Vooral tijdens een avontuurlijkere fietstocht. Zeker als je met de mountainbike het bos in trekt, is de kans dat je een keer languit over de grond gaat levensgroot aanwezig. En op sommige routes kan het zo druk zijn, dat een tuimelpartij ook voor anderen schade kan betekenen. Wat doe je dan?
Het is op de drukke singletrails in Nederland niet ondenkbaar. Een schakelfoutje, een onverwachte beweging of remactie, en je zit zo bovenop elkaar. Hopelijk kom je er dan met alleen een paar blauwe plekken en een gebutst ego vanaf, maar met een beetje pech is de schade groter. Denk bijvoorbeeld aan een serieuze verwonding of schade die zo groot is, dat je niet meer verder kan. Wat nu?
Maak de situatie veilig, roep hulp in
Wat er ook gebeurt, dit is het belangrijkste: zorg ervoor dat je zelf veilig bent en zorg er pas daarna voor dat je anderen in veiligheid kan brengen. Dat begint vaak al voor vertrek. Zeker als je in je eentje op pad gaat, is het wel handig om mensen te laten weten wat je plannen zijn. Dat betekent namelijk ook dat iemand zich zorgen gaat maken als je langer dan verwacht weg bent én dat diegene ook een vaag idee heeft van waar je kan zijn. Dat kan soms al een heleboel schelen als er nood aan de man is.
Ook na afloop van een ongeluk is veiligheid de eerste prioriteit. Zorg ervoor dat jijzelf zo veilig mogelijk bent. Zeker op bochtige en dus onoverzichtelijke singletrails is het verstandig om iemand een stukje tegen de rijrichting in te laten lopen, die achteropkomende fietsers kan waarschuwen. Zo voorkom je dat iemand op volle snelheid letterlijk op het ongeluk inrijdt en het ongeluk nog groter wordt. Check daarna de schade. Zijn er gewonden? Schakel dan de hulpdiensten in.
Contactgegevens uitwisselen
Wat je zeker niet moet vergeten, is contactgegevens uitwisselen. Het is fijn om naderhand nog even contact te hebben om te checken hoe het met elkaar gaat, maar het is ook praktisch. Met name wanneer het gaat om grote fysieke of materiële schade.
Enerzijds kan een nieuwe mountainbike, gravelbike of een nieuw onderdeel namelijk behoorlijk prijzig zijn. Anderzijds kan een blessure ook nare financiële gevolgen hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan de rekening van een fysiotherapeut. Zulke schade, materieel of immaterieel, wordt aangeduid als letselschade. In zulke gevallen kan het zijn dat je recht hebt op een schadevergoeding. Of dat echter ook gebeurt is niet zeker. De aansprakelijkheid moet namelijk vastgelegd worden en de aansprakelijke partij moet ook verzekerd zijn. Een letselschadekantoor kan je helpen zulke zaken uit te zoeken.