Afbeelding

waarom je een fietsbril op moet zetten

Een goede fietsbril is, net als een goede helm, eigenlijk een onmisbaar deel van je uitrusting

Waarom moet je een fietsbril opzetten?

Een fietsbril. Wielrenners zie je er vaak een dragen, maar hoe zit het bij jou? Als ‘gewone’ fietser, is de kans groot dat je hooguit een zonnebril op zet op zonnige zomerdagen. Toch kan een fietsbril ook op andere dagen goed van pas komen. 

Wie naar het enorme assortiment fietsbrillen kijkt, ziet al snel dat veel fietsbrillen ‘gewone’ doorzichtige glazen hebben. Geen lenzen om beter te zien, geen getinte glazen om het zonlicht te dimmen. Waar dient zo’n bril dan voor?

Bescherming

Bescherming is het toverwoord. Iedereen weet hoe vervelend het is om een vliegje in je oog te krijgen. Maar als je over een smal bospad fietst, of juist over een drukke weg, is dat vliegje ook nog eens gevaarlijk. En dan zijn kleine vliegjes in de meeste gevallen nog vrij onschuldig. Opspattende steentjes, of grote insecten die misschien ook nog eens steken, zijn dat niet. Tegen zoiets kun je je ogen maar beter goed beschermen.

Een goede fietsbril beschermt niet alleen tegen allerlei voorwerpen die wellicht in je oog terecht kunnen komen, maar ook tegen de zon! Dat fel zonlicht je zicht op de weg vermindert weten we, maar dat zonlicht is in sommige gevallen ook gewoon slecht voor je ogen. Net als je huid, kunnen je ogen door te veel zonlicht - of liever gezegd: door de UV-straling in zonlicht - beschadigd raken. Een goede fietsbril met een UV-filter, beschermt je ogen tegen UV-straling. 

Beter zicht

Nog even over hinderlijk zonlicht, want een goede fietsbril zorgt er natuurlijk ook voor dat je beter ziet. En niet alleen bij stralend zonnig weer, waarbij je sowieso al een zonnebril op zou zetten. Ook bij bewolkter weer kan een goede bril er voor zorgen dat je zicht op de weg beter is. Bijvoorbeeld doordat de glazen zo gemaakt zijn dat ze het contrast verbeteren, waardoor je obstakels op de weg beter ziet en andere dingen juist gefilterd worden. Het voordeel daarvan kan zijn dat je ogen minder snel moe worden. Als je zo’n bril zoekt, moet je niet altijd naar de kleur van de glazen kijken, maar goed op de informatie bij de bril letten. 

Wind en neerslag

Wie altijd al een bril op heeft, weet dat neerslag en brillen niet de allerbeste combinatie zijn. Als je door een flinke regenbui fietst, zou je eigenlijk kleine ruitenwissers op je bril willen zetten, zodat je tenminste nog íets ziet. Toch is een fietsbril in zulke omstandigheden helemaal geen gek idee. Want al die neerslag in je ogen krijgen, is ook geen pretje. Zeker niet als het dan ook nog eens flink waait of koud is. Een fietsbril beschermt je ogen tegen die snijdende wind en dat merk je meteen: als je een bril op hebt, knijp je je ogen minder dicht. 

Kleuren van de glazen

Fietsbrillen staan bekend om de kleurige, glimmende glazen die ze vaak hebben. Maar hoewel al dat geglim opvallend is, is het niet per se doorslaggevend bij de keuze van de goede of juiste bril. Zoals gezegd, vaak is het belangrijker om goed naar de informatie bij een bril te kijken, dan naar de kleur van de glazen. Omdat verschillende omstandigheden ook om verschillende type glazen vragen, zitten er bij de betere brillen altijd extra sets glazen die je vaak makkelijk kan verwisselen. Zo ben je op alles voorbereid!