Waarom fietsen goed is als je wil beginnen met afvallen

Voor wie wil afvallen is de fiets een prima middel. Regelmatig een stevige fietstocht maken, is een uitstekende manier om van wat overtollige pondjes af te komen. We geven je een aantal redenen waarom fietsen dé manier is om je te helpen op een gewicht te komen waar je je prettig bij voelt. 

Makkelijk begin

Nederland is een echt fietsland. Niet zozeer omdat we allemaal elk weekend massaal op de racefiets stappen, maar eerder omdat we juist op al die andere dagen de fiets pakken voor de meest gewone zaken. Dat maakt het erg makkelijk om een fietstochtje op te nemen in je dagelijkse routine, zonder dat je je hele dagelijks leven op z’n kop moet gooien. Eigenlijk hoef je alleen maar een degelijke fiets te hebben en de kans is groot dat je die al hebt. De fiets pakken in plaats van de auto of de bus, is daarmee al erg makkelijk, maar het is ook eenvoudig om in het weekend eens een extra rondje te fietsen. Geen blikken in de sportschool, geen teams waar je qua niveau mee moet zien te komen. Nee, je rijdt gewoon lekker voor je eigen plezier en gezondheid onopvallend door het verkeer.  

Die laagdrempeligheid heeft ook nog wat extra voordelen: fietsen naar je werk of de supermarkt is veel beter voor het milieu dan met de auto en op de lange termijn is het ook makkelijker om te blijven sporten en bewegen! 

Lage impact

Een groot voordeel van fietsen ten opzichte van bijvoorbeeld hardlopen, is dat fietsen je gewrichten relatief weinig belast. Daardoor is het risico op blessures aan je enkels, voeten of knieën veel minder groot als je op de fiets zit. Elke keer dat je bij hardlopen je voet op de grond zet, moeten je gewrichten een klap opvangen. Fietsend heb je die klappen niet. Dat is minder belastend, zeker voor beginnende sporters. Daardoor blijft sporten langer leuk en hou je het dus langer vol. En dat komt je afvaldoelen weer ten goede. 

Hoge én lage intensiteit

De impact van een fietstocht op je gewrichten mag dan wel laag zijn, de effecten van veel fietsen kunnen groot zijn. En daar hoef je niet eens keihard voor te fietsen. Zo zou een persoon van 80 kilo die 20 kilometer per uur fietst, in een half uurtje al 350 calorieën kunnen verbranden. Twintig kilometer per uur kan misschien als een flinke snelheid klinken, maar als je bedenkt dat dat (ongeveer) de gemiddelde snelheid op de Nederlandse fietspaden is, valt dat reuze mee.  

Eindeloos variëren

Natuurlijk zijn er nog veel meer opties om af te vallen. Veel mensen gaan bijvoorbeeld naar de sportschool. Daar zitten voordelen aan. Krachttraining helpt bijvoorbeeld goed om je metabolisme flink op gang te brengen. Iets dat ook flink helpt bij het afvallen. Maar in de sportschool kijk je toch altijd tegen dezelfde muren aan, of steeds maar weer uit hetzelfde raam. Na een tijdje gaat dat natuurlijk vervelen. Het leuke aan fietsen is dat je altijd een ander rondje kan maken. De ene keer ga je de straat uit naar links, dan weer naar rechts. Even geen zin om ver de stad uit te gaan? Dan rij je een rondje door de stad. En als je die drukte even achter je wil laten doe je gewoon het omgekeerde. Als je een beetje handig bent met de kaart, of met een goede routeapp, kun je elke keer een nieuw rondje kiezen. Zo kun je makkelijk het nuttige (bewegen en afvallen) combineren met het aangename (leuke dingen ontdekken). Wat ook leuk is: variëren in het soort fietstochten dat je maakt. Je kan bijvoorbeeld ook eens een mountainbike clinic volgen, of een keer met een racefiets eropuit. De keuze is reuze!

Heb je de smaak te pakken en wil je er een schepje bovenop doen? Dan kan je natuurlijk ook nog beginnen met wielrennen. De hogere intensiteit kan zeker helpen om nog verder af te vallen. Nadeel is dat je wel wat meer en vooral duurder materiaal nodig hebt, maar daar staat tegenover dat je er nog vaker een voldaan gevoel aan overhoudt. Dat motiveert natuurlijk nóg meer. 

Pak niet alleen de fiets

Fietsen is een leuke en makkelijke manier om te beginnen met afvallen. Maar wie veel af wil vallen op een gezonde manier, doet er goed aan om niet alleen de fiets te pakken. Let bijvoorbeeld ook goed op wat je eet en hoe vaak. Het kan verleidelijk zijn om als je meer gaat bewegen ook meer te gaan eten. Let er goed op dat je daarmee niet al je harde training tenietdoet. Wat ook belangrijk is: hou het gezond en veilig. Let tijdens een fietstocht goed op het verkeer en overbelast jezelf niet. En, we kunnen het niet genoeg benadrukken, hou het leuk! 

Hoe begin je? 

Weet je niet goed hoe je moet beginnen? Dan ben je niet de enige. Een schema kan je dan goed op weg helpen. Op internet zijn er veel schema’s voor mensen die beginnen met afvallen tips en andere informatie. Daarmee kan je altijd een training kiezen die bij jou past.