Afbeelding

Fietsen Asturias

@bikeparadise 

Vuelta Asturië: uitdagend veelzijdig

Onbekend maakt nog niet onbemind. In het noordwesten van Spanje ligt een veelzijdig en nog relatief rustige provincie om te ontdekken. Ingeklemd tussen de regio’s Galicië in het westen en Cantabrië in het oosten ligt aan de Cantabrische Zee, het zuidelijke gedeelte van de golf van Biskaje in de Atlantische Oceaan, een gebied van prachtig natuurschoon. Over de gehele lengte loopt parallel aan de kust het Cantabrisch Gebergte waarvan de Picos de Europa deel uitmaken. Grillige bergtoppen, wilde rivieren en diep uitgesneden dalen: ontdek én bemin Asturië op de fiets!

Tekst: Yannos Karavias 

Het van oudsher autonome prinsdom kent dus een ruig karakter. De bergen zo dicht bij de kust zijn erg bepalend voor het woeste landschap. Op nog geen twintig kilometer van de Costa Verde, de Asturische kust, doemen al bergtoppen op van boven de 2.500 meter. Het nationaal park Picos de Europa vormt het hoogste deel van het Cantabrisch Gebergte. Met een lengte van 300 kilometer heeft dit gebergte een vaste plaats gekregen in het etappeschema van de Vuelta Ciclista a España, de ronde van Spanje. 

fietsvakantie asturias

Foto: © bikeparadise 

Veelzijdig Asturië 

Fietsen tussen de bergen en de zee geeft altijd een unieke beleving. En dat komt in Asturië goed tot zijn recht. Je fietst al snel omhoog om de zee steeds verder onder je te zien schitteren in de zon. Door het koele en zeer gematigde zeeklimaat vind je in Asturië prachtige groene valleien. Vanaf de bergtoppen geniet je van fraaie panorama’s die een haast betoverende indruk geven. Maar Asturië is meer dan dat. Bezoek het kleine, maar kleurrijke historische centrum van Oviedo, de hoofdstad van Asturias. Ook de kust en havenplaats Gijón is een bezoek meer dan waard evenals de vele traditionele bergdorpen. 

De inwendige mens komt op gastronomisch gebied in Spanje goed aan zijn trekken. Vanwege de landbouwproducten en bijbehorende schotels geniet Asturië een vrij grote bekendheid. Er komen meerdere koeien- en geitenkazen vandaan. Voor de echte carnivoor is er de Fabada asturiana: een (witte) bonenstoofpot met vleeswaren als chorizo, bloedworst en varkensvlees. Maar het meest bekende product uit de regio zijn de verschillende soorten Sidras. De ciders hebben een unieke smaak. 

fietsvakantie Asturias

Uitdagende routes

De bezienswaardigheden en culinaire hoogstandjes bieden de regio een inspirerende en smakelijke aanvulling op een van de vele fietsroutes. Beproef als recreatieve wielrenner de steile berghellingen van de Vuelta. Kies je parcours door een van de vele nationale parken van Asturië. Astur Cycling geeft een aantal iconische beklimmingen om te ontdekken. De route over El Gamoniteiru en La Cubilla is 98 km lang met 2.900 hoogtemeters. Op de top van Puerto de la Cubilla word je beloond met een geweldig uitzicht over het biosfeerreservaat van Las Ubiñas-La Mesa. 

Meer weten 

fietsvakantie noord spanje

La Farrapona in Somiedo is een route die het volledige potentieel van de Asturische bergen laat zien. Met een rondje van 88 km en 2.730 hoogtemeters krijg je een aantal stevige klimmen te verwerken. De Puerto de la Farrapona is een van de mooiste beklimmingen die in het Somiedo natuurpark ligt. Het park kent een verscheidenheid aan wilde dieren met de grootste concentratie van bruine beren in Zuid-Europa. 

Meer weten

Alto de El Angliru beklimmen

Foto: © bikeparadise

Koning Angliru  

Wanneer je in Asturië bent kun je er eigenlijk niet omheen. Volgens velen is de Alto de l’Angliru, menigmaal scherprechter in de Vuelta, de zwaarste klim in het profwielrennen. In 1999 is deze beklimming voor de eerste keer opgenomen in de koers. Ter gelegenheid werden de laatste drie kilometer van het geitenpad geasfalteerd. Over een lengte van ruim 12 kilometer krijg je een gemiddelde stijging van 10,3% voor de wielen. Het zwaarste deel ligt in de laatste zes kilometer met stukken van maar liefst 24%! Zo steil dat er zelfs profrenners zijn die hier moeten afstappen na een zware bergetappe. Probeer dan nog maar eens te genieten van al het moois om je heen. Astur Cycling heeft deze koning verwerkt in een route van 59 kilometer. Daag jezelf maar eens uit.

Meer weten

Fietsvakantie Asturias

Foto © Ciclismo Asturias

Asturië voor iedereen

Wanneer je nog niet verzadigd bent van al het klimgeweld is er de Lagos de Covadonga Classic. Deze sportieve fietstocht wordt jaarlijks georganiseerd en gaat door het decor van de Meren van Covadonga, prachtig gelegen te midden van intens groene bergweiden en ruwe rotspartijen, in het hart van de Picos de Europa. 

Meer weten

Wil je het wat rustiger aan doen? Fiets over de glooiende hellingen langs de kust, door de groene bergvalleien langs kristalheldere meren of lekker toeren over een oude spoorbaan. Herstel op een terras in een van de vele pittoreske dorpen met een fabada en spoel weg met een cider. Asturië is bemind.

Fietsen in Noord-Spanje

Meer weten: