Afbeelding

Fietsen meten

Wat voor fiets je ook koopt, de juiste maten zijn altijd belangrijk

Pixabay

Vier onderdelen waar je op moet letten bij het kopen van een fiets

De goede fiets uitkiezen, kan nog een hele uitdaging zijn. Door de vele keuzes die je tegenwoordig hebt, zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Maar wat voor type fiets je ook wil kopen, een aantal zaken zijn universeel. Dit zijn daarom vier onderdelen waar je op moet letten tijdens je aankoop.

Als het gaat om koopadvies bij fietsen word je al snel overspoeld met gedetailleerde informatie over groepensets, type schijfremmen en wat al niet meer. Soms lijkt het daardoor alsof het belangrijkste vergeten wordt: zit je goed op je fiets?

Passen en meten

Of je goed op je nieuwe fiets zit, wordt natuurlijk grotendeels bepaald door het frame. Bekijk voordat je de fiets koopt, nog even de maat- en geometrietabellen op de website van de fabrikant. En nog beter: stap er gewoon eens op als dat kan, en voel even of alles goed zit. Toch kan het soms zo zijn dat een fiets die op papier perfect bij jouw lichaam moet passen, niet lekker zit. Kijk dan eens goed naar de volgende onderdelen. Een paar kleine aanpassingen hieraan kunnen soms wonderen verrichten!

Zadel

Het zadel is een van de belangrijkste punten van je fiets. Je moet er immers wel de hele tijd op zitten, zonder dat je al na een paar kilometer last krijgt van zadelpijn. En er zijn er dan ook heel wat. De meest opvallende verschillen zijn er tussen mannen- en vrouwenzadel. Zo hebben vrouwen vaak een net wat bredere zitting, doordat de afstand tussen de zitbotjes verder uit elkaar staan. Maar fabrikanten maken tegenwoordig veel gender neutrale zadels, die voor iedereen geschikt zouden kunnen zijn, want uiteraard is geen enkel lichaam hetzelfde. Hij is in verschillende maten en keuze tot uitsparingen beschikbaar. Zo kan je zelf voelen wat het beste is.


Is er een verschil tussen mannen- en vrouwenmodellen voor fietsen? In BIKE explorer 3 van 2021 kijken we naar de zin en onzin van vrouwenfietsen. Hier kun je dat artikel alvast lezen!.


Stuur

Denk goed na wat je met je fiets wil gaan doen. Wil je de wat ruigere paden befietsen, dan kan het stuur van een gravelbike bijvoorbeeld beter zijn. Die zijn wat breder dan andere sturen, zodat je balans beter is. Bij het stuur is het belangrijk dat die ongeveer net zo breed is als je schouderbreedte. Hiervoor is het handig om even je zogenoemde schouderdak te meten. Dat zijn de twee meest brede punten van je schouders die uit bot bestaan. Daarnaast zijn er sturen met curve en minder curve. Als je voor minder curve kiest, zit je wat meer rechtop.

Stuurpen

Een standaard stuurpen is ongeveer tien centimeter lang. Als je wat meer rechtop wil zitten, dan moet je een langere nemen. Wil je juist aerodynamisch zitten? Dan kan je er een kiezen van 90 mm of de 80 mm.
Daarnaast is ergonomie erg belangrijk. Als je een urenlange tocht gaat maken, is het belangrijk dat je houding goed is voor je rug, ellenbogen, polsen en schouders. Laat jezelf hiervoor inmeten bij een racefietsen winkel.

Remhendel

Voor de meesten zal de remhendel die al op de racefiets zit gewoon goed zijn. Maar als je wat kleinere handen hebt, kan je er vaak andere hendels op laten zetten, zodat je er wat beter bij kan. Bij veel modellen kan dat zonder dat meteen de halve fiets verbouwd moet worden.