Afbeelding

Schloss Wernigerode

Verken de mooiste plekken van Saksen-Anhalt

Vakantieland Saksen-Anhalt ligt midden in Duitsland en is op verschillende vlakken de ideale fietsbestemming. Je vindt hier namelijk een grote diversiteit in natuur, cultuur en historische bezienswaardigheden. De deelstaat kent veel uiteenlopende landschappen; van riviervlaktes en wijngaarden tot ruige rotlandschappen in het noordelijke Harzgebergte. Saksen-Anhalt heeft een goed uitgezet fietsroutenetwerk dat je langs culturele en historische schatten brengt – het is alsof je door de geschiedenis fietst. Fietsen in Saksen-Anhalt is zeker een aanrader voor liefhebbers van cultuur, natuur en afwisseling. 

Fietsen langs rivieren

Saksen-Anhalt kent prachtige, romantische rivieren die zich uitstekend lenen voor mooie fietstochten langs de oever. Zo is er de Elberadweg, die de rivier de Elbe 1300 kilometer lang volgt. De route loopt ruim 250 kilometer door Saksen-Anhalt. Deze bekende fietsroute is jaren achtereen zeer terecht uitgeroepen tot mooiste fietsroute van Duitsland. 

Verschillende trajecten van deze diverse en vlakke route brengen je in Saksen-Anhalt langs historische steden als Magdeburg en Dessau en uitgestrekte natuurgebieden zoals de Altmark en de Mittel-Elbe. Onderweg kom je langs de mooiste bezienswaardigheden. 

Een andere interessante fietsroute is de Saale-Radweg; 427 kilometer, waarvan 177 door Saksen-Anhalt. Typerend voor deze route langs de rivier de Saale zijn de vele kastelen en wijngaarden. Kasteel Rudelsburg is een van de mooiste en bekendste kastelen onderweg. De wijnregio Saale-Unstrut doet bijna mediterraan aan en is een aanrader voor wijnliefhebbers. Vlakbij Magdeburg mondt de Saale uit in de Elbe en kun je verder fietsen over de R1 of Elberadweg. 

Het Harzgebergte verkennen

Het nationaal park de Harz staat vooral bekend om zijn ruige rotslandschappen. De Harz is een ideale plek voor mountainbikers; het is zelfs uitgeroepen tot beste mountainbikeregio van Noord-Duitsland. Het aanbod aan trails en tochten is divers. Er zijn veel intensieve trails, maar ook gezinsvriendelijke parcoursen. De bestemming om te mountainbiken is het Bodetal. Hier zijn de beste trails uitgezet en je kunt er met een gids op pad. Bovendien kun je op verschillende plekken mountainbikes huren. 

Voor fietsers die het wat rustiger aan willen doen en cultuur willen snuiven, is er de 400 kilometer lange Harzrondweg. Deze route loopt bijna 160 kilometer door Saksen-Anhalt en brengt je vooral door glooiende landschappen en over lichte hellingen met veel bijzondere flora en fauna. Onderweg kom je langs de meest uiteenlopende bezienswaardigheden. De route begint in Ilsenburg en brengt je langs nog meer historische vakwerkstadjes zoals Wernigerode en Quedlinburg. Vlakbij kasteel Konradsburg in Ermsleben kruist de Harzerrondweg de Europese fietsroute R1. 

Over de Europese route - de R1

Een van de bekendste langeafstandsroutes die dwars door Europa loopt is de R1. Een groot deel van deze route loopt vanaf Nederland dwars door Duitsland, waarvan ook een flink stuk (275 kilometer) dwars door Saksen-Anhalt. Het Saksen-Anhalttraject begint midden in de Harz. Sommige stukken zijn hier wat sportiever, maar er zijn ook rustigere afstanden waarbij je vooral heel veel over de geschiedenis van de Harz leert kennen. Na de Harz brengt de route je langs grote stukken langs de Elbe, waaronder het bioreservaat Midden-Elbe. Overal langs de route vind je culturele bezienswaardigheden. De R1 loopt langs allerlei kloosters, kastelen en bijzondere steden zoals Dessau en de Lutherstad Wittenberg. De R1 loopt vervolgens verder via Brandenburg richting Berlijn. 

Fietsen langs kasteeltuinen 

Tuinenliefhebbers kennen Saksen-Anhalt waarschijnlijk om zijn vele, prachtige (kasteel)tuinen. Vooral in de omgeving rondom de Bauhausstad Dessau kom je daar veel van tegen. De tuinrijk-route Fürst Franz is een afwisselende, 72 kilometer lange route langs Dessau-Wörlitz: een ensemble van bijzondere tuinen en kastelen die samen  op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan. 

De route start bij een schilderachtig juweeltje: het Kühnaupark. Via Schloss Weinberg-kasteel fiets je naar paleis en park Georgium, een landschapspark in Engelse stijl.  Vervolgens loopt de route dwars door Dessau-Wörlitz naar paleis en park Luisium. Hier wacht het classicistische buitenverblijf van prinses Louise van Anhalt-Dessau op je, omgeven door een Engelse landschapstuin.

De route doet ook een stukje van het UNESCO biosfeerreservaat Midden-Elbe aan. Via de Mildensee, door de uiterwaarden van de Mulde, bereik je het bezienswaardige rococo kasteel en park Mosigkau.

Informatie

Saksen-Anhalt ligt in Midden-Duitsland op ongeveer 5 uur rijden met de auto vanaf Utrecht. Ook met het openbaar vervoer is de deelstaat goed bereikbaar. Fietsroutes zijn goed bewegwijzerd en bij verschillende Tourist Information-punten zijn routeboekjes verkrijgbaar. 

 

Meer informatie vind je op:

www.echtschoensachsenanhalt.de

www.vakantieland-saksen-anhalt.de 

www.harz.info

www.elberadweg.de

www.saaleradweg.de