Afbeelding
Ultieme fietsuitdaging In de Vogezen
Tour de France 2023. In de voorlaatste etappe doet het wielerpeloton de middelhoge bergketen in het noordoosten van Frankrijk aan: de Vogezen. Spannend is de Tour dan niet meer, het klassement is allang beslist. Maar de uitzichten en de bolvormige bergen in de Vogezen maken nieuwsgierig. Ik ga op pad met routeplan en navigatie-app van Komoot om deze regio te ontdekken.
Tekst en foto's: Klaartje Grol en Yiannos Karavias
De vozj, zoals de Fransen de Vogezen uitspreken, is een bergketen aan de grens met Duitsland en Zwitserland en strekt zich naar het noorden uit over de westelijke zijde van het Rijndal. De ronde toppen worden ballons genoemd. De bekendste zijn de Grand Ballon en het kleine broertje Ballon d’Alsace.
Routes ontdekken
De regio heeft de naam dat het veel regent. Storingen vanuit het westen laten door het hoogteverschil hun lading los. Het regent hier echter niet vaker dan in Nederland, wel harder. En wees gerust, in de ochtend kan het met bakken uit de lucht komen waarna het compleet opentrekt met zon en blauwe luchten in een zee van groen. Je hebt dus geen excuus om niet op pad te gaan. Geef in de Komoot-app de starttijd van je tocht op, en je ziet snel wat het weer onderweg gaat doen, heel handig. Wil je de hogere cols van de Vogezen en daarnaast ook de wat kleinere, minder bekende beklimmingen opzoeken, kies dan ergens in de driehoek van de dorpen La Bresse, Le Thillot en Fellering je uitvalsbasis. In Komoot kun je vanaf elke locatie geschikte routes vinden en je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. In de routezoeker van Komoot vul ik het adres van mijn hotel in en filter ik de aanbevolen routes verder op sportcategorie, duur, moeilijkheid en wegoppervlak. Ik kies bovendien voor een rondje, want heen en terug over dezelfde weg is zonde als er zoveel moois in de omgeving te ontdekken is.
Serene rust
Voor mijn eerste rondje zoek ik op routes in de buurt van Gérardmer. Komoot beveelt een route van 52 kilometer met 1100 hoogtemeters aan, een mooi begin! Ik start hem aan de voet van de Col des Feignes sous Vologne; deze soepele beklimming is een aanrader om de benen los te rijden. Daarna is het mooi afdalen naar het idyllisch gelegen stadje Gérardmer. In het bosrijke gebied fiets je om Lac de Gérardmer heen voordat je even op de pedalen moet voor de Col de Sapois. Na deze kuitenbijter volgt een fijne overzichtelijke afdaling naar Vagney voor de laatste beklimming van deze rit, de Col de la Croix Moinats. De serene rust in de Vogezen verrast mij. Hoe anders is het als de Tourkaravaan over deze route rijdt. Ik ben op weg naar de Col du Petit Ballon. Vanuit Munster, het stadje van de gelijknamige kaas, is deze beklimming niet zo klein te noemen; over ruim negen kilometer komt het gemiddelde niet onder de acht procent. Na de afdaling volgt de Col du Platzerwasel, die qua zwaarte er niet veel voor onderdoet.
Klassiekers in de Vogezen
Wijnliefhebbers kunnen de Route des Vins d’Alsace niet links laten liggen. Deze wijnroute is 170 kilometer lang en voert je langs middeleeuwse dorpjes en vakwerkhuizen versierd met bloemen, tot kastelen en romaanse en gotische kerken. Vanuit Thann naar Cernay fiets je over een fietspad van nog geen tien kilometer langs de beroemde Rangen-wijngaard, de steilste in de Elzas. Het aanzicht op deze wijngaarden aan de voet van de Grand Ballon is indrukwekkend. De beklimming van de Grand Ballon zelf is ook een must-do. Met zes procent gemiddeld is de Col du Grand Ballon door zijn lengte toch hors catégorie: ruim 21 kilometer lang klimmen vanaf Cernay, praktisch aan de rand van het gebergte. De rit naar de hoogste top van de Vogezen (1341 m) is in zijn geheel adembenemend. Met wat geluk heb je aan de zuidzijde van de Grand Ballon een weids uitzicht op de Zwitserse Alpen en het Zwarte Woud. Een andere aanrader is de beklimming van de Super Planche des Belles Filles, 7 kilometer lang en een gemiddeld stijgingspercentage van 8,8 procent. Vlak voor de top tijdens deze steile beklimming staan de woorden “La super Planche des Belles Filles” op het asfalt geschreven. Een geliefd fotopunt, zag ik in de fotocollecties van andere Komootgebruikers die deze berg ook bedwongen hebben. Ook ik stop even en zoek de betekenis achter de naam van deze berg op. Tijdens de Dertigjarige Oorlog sprongen de jonge meisjes uit de omgeving van dit plateau hun einde tegemoet uit angst voor de oprukkende huurlingen. Geen vrolijk verhaal. Het uitzicht vanaf dit punt is echter fenomenaal, de groene zee van de Vogezen strekt zich voor me uit. Komoot maakt het je makkelijk om genoemde klassiekers in een fietsroute op maat op te nemen. Kijk in de routezoeker bijvoorbeeld naar Col du Grand Ballon binnen de sportcategorie wielrennen en Komoot geeft je tientallen routes om uit te kiezen, die je verder kunt finetunen door filters toe te passen. Eenmaal opgeslagen kun je de route heropenen om je gewenste startpunt aan te geven, het hoogteprofiel te bestuderen of de route bijvoorbeeld om te keren. Zo kun je veel vaker deze mooie regio bezoeken zonder dezelfde routes te hoeven rijden.
Route informatie
Hier vind je de route die wij fietsten door de Vogezen
Tip:
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Komoot. Ontdek de Komoot-zoekfunctie per plaats of regio. Komoot is ook te vinden is op de Fiets- en Wandelbeurs! Ga in Utrecht naar stand nummer 3.C.24 en in Gent naar standnummer F50 en ontdek alles over de app. Je kunt er je prangende vragen stellen aan Komoot-experts en er wordt elke dag een jaar lang gratis Komoot Premium verloot!