Afbeelding

ebike trentino

Toeren met de e-bike, op zoek naar de wolf

Na een nacht van stortregen, breekt de zon door de wolken heen. Patricia van het VVV-kantoor in Valsugana staat klaar met een e-bike, maar eerst koffie. We weten een plek vlakbij waar de koffie heerlijk smaakt. Ze vertelt me over de plannen voor vandaag: op zoek naar de wolf. Het idee verrast me, maar al snel begrijp ik waar ze het over heeft.

Tekst en foto’s: Sytske Maaijen

Langs kleine hutjes en door de mist

We vertrekken vanuit het thermale stadje Levico Terme, gelegen aan het gelijknamige meer dat langzaam tot leven komt op dit vroege uur. Terwijl de eerste toeristen door de steegjes slenteren en de bewoners genieten van hun koffie, slaan wij bergopwaarts af richting Vetriolo en Panarotta. De weg stijgt gestaag, en terwijl we kletsen, zien we de afslag naar de 'Strada dei Baiti', maar een groot bord meldt dat deze gesloten is. Gelukkig verzekert een voorbijganger ons dat we er met de fiets langs kunnen.

Via deze bochtige weg door het bos stijgt de weg verder, terwijl de wolken dichter om ons heen zakken en we in een dikke mist terechtkomen. Het is sfeervol, maar niet helemaal wat we hadden verwacht. Patricia vertelt over de gevolgen van de storm Vaia die in oktober 2018 over Trentino raasde, miljoenen bomen velde en grote schade aanrichtte aan de bossen, huizen en stroomleidingen. De nasleep van de storm is nog steeds zichtbaar, maar ook wordt het restmateriaal gebruikt voor prachtige creaties.

Wegversperring en ontmoeting met de wolvin

Terwijl we hogerop komen, breken de wolken en krijgen we een prachtig uitzicht over Valsugana. Bij een mooi huisje langs de weg verzucht Patricia dat ze hier wel zou willen wonen. We genieten al fietsend van de omgeving en staan plots voor een groot hek midden op de weg, en wegwerkers wijzen ons de weg omhoog via een onverhard pad. Eenmaal daar worden we stil bij het trieste zicht op de kaalgeslagen hellingen, waar enkele metershoge bomen troosteloos staan. Maar dan, na nog wat bochten, zien we haar: de wolvin.

Het kunstwerk, gemaakt door kunstnaar Martalar op 1600 meter hoogte, is imposant. Hij gebruikte 2000 stukken resthout van Vaia om nieuw leven te geven aan zijn creaties. Als liefhebber van kunst in de natuur en dochter van een timmerman bewonder ik de details van het prachtige kunstwerk. Wandelaars komen van alle kanten om het te bekijken, gezinnen picknicken en kinderen imiteren het gehuil van de wolf. Na wat dronebeelden en een heerlijk broodje bij NIF Alpine Taste, dalen we via Compet af naar Levico Terme.
Als je in Trentino bent, raad ik je zeker aan om een van Martalars kunstwerken te bekijken. Je kunt ze allemaal combineren met een wandeling of fietstocht.

Informatie over de streek, accommodaties, activiteiten. Meer informatie over de route vind je hier