Afbeelding

koken fietsvakantie

Hoe maak je nou een lekkere verse maaltijd tijdens een fietskampeervakantie?

Afbeelding Pixabay

Tips voor lekker en vers eten onderweg

Tijdens meerdaagse fietstochten eet je zelden drie gangen. Om gewicht en werk te besparen kan je voor kant-en-klare of gevriesdroogde maaltijden kiezen. Dat is snel en makkelijk, maar ook duur en niet altijd lekker. Liever vers maar simpel? Hier hebben we wat tips! 

Makkelijke maaltijden maak je in één pan

Als je na een lange dag fietsen je eten zo snel mogelijk op je bord wil hebben, is het makkelijk om alles in één pan te bereiden. Dat scheelt ook nog eens afwas en een hoop pannen die je weer mee moet zien te krijgen. Als je alles goed plant, scheelt het ook nog eens koken. Bij de maaltijden waarbij je eerst water moet koken, kun je bijvoorbeeld expres te veel water koken. Dan heb je meteen heet water voor koffie of thee. 

Smaak versus gewicht

Van verse ingrediënten genieten, betekent dat je meer gewicht draagt. Of en hoeveel verse spullen je meeneemt, is daarom een persoonlijke afweging. In het begin van de tocht eet je de verse groenten, om te voorkomen dat ze bederven. Dat extra gewicht ben je dus snel kwijt, maar wat doe je daarna? Om ervoor te zorgen dat je aan het eind van een week fietsen niet met smakeloze prak overblijft, is het verstandig om wat compacte smaakmakers mee te nemen. Een klein blikje tomatenpuree, knoflook, kleine potjes kruiden, bouillonblokjes, blikjes tonijn, een klein flesje olijfolie en een gedroogde worst zijn bijvoorbeeld relatief eenvoudig mee te nemen en zorgen er een hele fietsvakantie lang voor dat je lekker eten hebt. 

Groenten in de fietstas

Neem voor je diner wat stevige groenten mee. Bijvoorbeeld ui, sjalotten, prei en courgette. Groenten zorgen voor smaak en zorgen dat je vezels en vitaminen binnenkrijgt. Smaak is belangrijk: met een lekkere maaltijd is het wat makkelijker om de moed erin te houden na bijvoorbeeld lange een dag tegenwind en regen. Bewaar de groenten boven in je tassen, zodat er geen gewicht op rust.

Bereid je maaltijden voor in diepvrieszakken

Bereid thuis je maaltijden alvast voor en neem alles mee in diepvrieszakken. Diepvrieszakken zijn ideaal om maaltijden voor onderweg mee te nemen. Ze zijn stevig, vaak meerdere keren te gebruiken en met een stift kun je erop schrijven wat er in zit. Bij het plannen van je tocht kun je berekenen je hoeveel maaltijden je nodig hebt. Maak er een paar extra voor het geval het tegen zit en stop alle spullen als bundeltjes in een diepvrieszak. Schrijf op de diepvrieszakken welke maaltijd er in zit: ontbijt dag 1, lunch dag 1, diner dag 1, et cetera. Dan hoef je niet meer in al je tassen te zoeken naar alle verschillende ingrediënten. Ook fijn als het regent en je nog moet koken. 

Extra voordeel aan zo'n goede voorbereiding is ook dat je thuis vaak rustig de tijd hebt om alles extra goed uit te zoeken. Echte grammenjagers kunnen op die manier ervoor zorgen dat ze genoeg eten bij zich hebben, maar niet te veel. Maar ook als je niet kijkt op een grammetje meer of minder aan je fiets, is het handig om er thuis al goed voor te gaan zitten. Als je je maaltijden goed plant en gestructureerd inpakt, weet je zeker dat je niks vergeet! 

Het ontbijt onderweg

Om een stevige basis te leggen voor de dag is het ontbijt belangrijk. Veel Nederlanders eten met brood, of yoghurt en fruit. Maar neem dat maar eens mee op een fietsvakantie. Dat kan makkelijker!

Havermout levert relatief veel brandstof per gewicht. Alleen havermout is natuurlijk wel heel erg droog en saai, door er poedermelk en water bij te doen heb je een smakelijker ontbijt. Doe er wat suiker of vanillesuiker bij voor smaak en energie.

Een alternatief voor poedermelk (of extra) is proteïnepoeder. Proteïne in poedervorm is populair onder sporters voor spierherstel en spieropbouw. Daarbij bestaan deze poeders in allerlei smaken: chocolade, banaan en aardbei om er wat te noemen. Als je kleine verpakkingen met meerdere smaken koopt, kun je makkelijk variëren in je ontbijt en je krijgt ook nog eens een extra stoot energie. Fijn, zeker als je een dag met flinke tegenwind voor de boeg hebt. 
En het is natuurlijk niet allemaal afzien, dus voeg vooral lekkere dingen toe! Denk aan gedroogd fruit, nootjes, rozijnen, pitten, of een klein schepje hagelslag, een lepel honing of een scheutje siroop voor de zoetekauwen onder ons. Zulke dingen maken je ontbijt lekker, maar zulke ingredienten hebben ook een belangrijke functie. Ze zorgen ook voor voldoende calorieën. Zo begin je de dag met een afwisselend en voedzaam ontbijt.

Lunch onderweg

Het middageten bestaat vaak uit brood, maar als dat onhandig is om mee te nemen, zijn hardkeks of knäckebröd vaak een goed alternatief. Die zijn prima voor de calorieën maar het kan natuurlijk eenzijdig worden qua smaak. Wissel naast een lekker beleg dus ook af met noten en fruit en denk aan spullen die makkelijk vers mee te nemen zijn zoals kaas.  

Avondeten uit de fietstas

In de avond kun je een basis van pasta, couscous, rijst of linzen voor de maaltijd nemen. Die neem je makkelijk mee en zolang je het droog houdt, bederft het niet. Neem niet een heel pak mee, maar kijk van tevoren hoeveel je nodig hebt en neem alleen dat mee. Je kunt smaak geven aan de gerechten door smaakmakers zoals kruiden en bouillonblokjes, uiteraard ook al van tevoren afgemeten. Tot slot kun je naar voorkeur het eten aanvullen met groenten en gedroogde worst. Bij het bereiden van de maaltijd kun je eerst groente en worst bakken en dan de basis toevoegen, of (wat sneller is) alles tegelijk bereiden.

Vergeet drinken onderweg niet

Vocht onderweg aanvullen is nog belangrijker dan eten. Neem dus niet alleen maar eten mee, maar let erop dat je ook genoeg spullen meeneemt om te kunne blijven drinken.