Afbeelding

fietsvakantie harz

Sportieve tochten door het verrassende Harzgebergte

Het natuurpark de Harz ligt in het hart van Duitsland op de grens van de deelstaten Thüringen, Nedersaksen en Saksen-Anhalt. Het wordt gekenmerkt door een enorm mysterieus landschap met rotsen, kloven en donkere wouden vol bijzondere legendes. Dankzij het ruige landschap is het gebied vooral voor actieve fietsers een paradijs: je kunt er fantastisch mountainbiken. Maar ook voor recreatieve fietsers en gezinnen blijft er genoeg over om te ontdekken. 

Over diverse routes toer je langs pittoreske stadjes en indrukwekkende kastelen, en ontdek je de rijke geschiedenis van een bijzonder gebied.

Mountainbiken door het dal van de Bode 

Cross country, freeride, downhill, Dirt: in de Harz maak je kennis met alle facetten van de mountainbikesport. Voor veel liefhebbers van deze sport geldt de Harz al jarenlang als beste moutainbikeregio van Noord-Duitsland. Het aanbod is dan ook zeer divers en loopt uiteen van singletrails tot grote events en van makkelijke, gezinsvriendelijke parcours tot zeer intensieve trails over ruige rotslandschappen.

Vooral het gevarieerde Bodetal is een populaire bestemming voor mountainbikers. Het Bodetal is een uniek natuurgebied rondom de Bode - een van de grootste rivieren van de Harz die ontspringt in de buurt van de Brocken. Het wordt getypeerd door dichte bossen en smalle paadjes, met hier en daar prachtige uitzichten. Tijdens het mountainbiken merk je al snel waarom het Bodetal ook wel het 'ruigste rotslandschap ten noorden van de Alpen' wordt genoemd. Je vindt hier zeven verschillende routes, variërend van makkelijke gezinstochten tot extreem steile trails voor gevorderden. Op verschillende plekken in en rond het Bodetal kun je mountainbikes huren. Ook zijn er gegidste tochten mogelijk.

Toeren over de R1

De R1 is een van de populairste en langste fietsroutes van Europa, die met zijn ruim 3200 kilometer van Boulogne-sur-Mer naar St. Petersburg loopt. Een groot deel van de R1 loopt door de Harz en is een prachtig traject om het landschap en de geschiedenis van het natuurpark te ontdekken.

De tocht door de Harz is geschikt voor gravelbikes en racefietsen, maar ook met een mountainbike of sportieve fiets is de route goed te doen. Het traject begint midden in de bossen van de Harz, aan de voet van de hoogste berg van Noord-Duitsland, de Brocken. Je fietst over overwegend zanderige wegen, afgewisseld door grindachtige bospaden met hier en daar een pittige stijging. 
Na het historische stadje Wernigerode wordt de R1 nog een stuk sportiever: flinke stijgingen en dalingen wisselen elkaar af tot aan de zogenaamde 'duivelsmuur' - een 25 kilometer lange rotswand waar volgens een oude legende de duivel een dag ronddwaalde. Ook doe je een stuk van het romantische, maar ruige Bodetal aan. Onderweg zijn er volop bezienswaardigheden te bewonderen, zoals kastelen, ruïnes, oude kloosters en gezellige stadjes.

Na het verlaten van de Harz loopt de R1 in oostelijke richting door het mooie, zogenaamde 'Harzer voorland' langs de rivieren de Bode en de Saale.  

Fietsen door de (natuur)geschiedenis 

Natuur- en cultuurliefhebbers kunnen in de Harz hun hart ophalen met relatief rustige fietstochten in het noordelijke Harzgebergte. Hier liggen de vlakkere gebieden rondom het National Park Harz. In het 'voorland' tussen Bad Harzburg, Ilsenburg en Wernigerode ligt een lieflijk, licht heuvellandschap en kunnen fietsers de natuur van de Groene Band beleven; in de tijd van de Koude Oorlog liep de Groene Band als een ijzeren gordijn door het land en kon de natuur hier decennialang haar gang gaan. Met als gevolg een ongerept natuurgebied met ruim duizend zeldzame, bedreigde dier- en plantensoorten. Dankzij een goed uitgezet netwerk van fietspaden kun je verschillende routes ondernemen. Een aanrader is de 70 km lange tocht tussen Hornburg en Ilsenburg, waarbij je stukjes langs de Ilse en de Oker fietst en onderweg typische planten en dieren tegenkomt.  

Wanneer je vooral geïnteresseerd bent in de Duitse geschiedenis, dan is de Harzer Grenzweg ook een mooie tocht om te fietsen. De route brengt je door het relatief vlakke voorland en volgt bijna 100 km lang de voormalige grens tussen Oost- en West-Duitsland, met verzwegen grenspaden. Voor veel mensen staat de Grenzweg bekend als wandelroute, maar de route laat zich ook uitstekend fietsen. Vanaf Ilsenburg fiets je in 75 kilometer naar Wolkenried, over rustige fietspaden die recentelijk zijn bewegwijzerd. De niet te missen groene 'G' brengt je door een mooi landschap langs 17 verschillende bezienswaardigheden die je laten kennismaken met Duitse geschiedenis. 

Informatie Harz 

Het Harzgebergte bereik je al met ongeveer 5 uur rijden vanaf Utrecht. Met het OV is de Harz ook te bereiken: vanaf Ilsenburg of Wernigerode starten verschillende fietsroutes. 

Meer informatie over fietsroutes, fietsverhuur en accommodaties in de Harz:

Harzer Tourismusverband