Schade, hoe zit dat nou?

Tijdens een drukke toertocht ligt een valpartij soms net wat eerder op de loer dan tijdens een normale fietstocht. Maar wat nou als je tijdens een toertocht een valpartij mee maakt en jij een flinke verwonding hebt, of je fiets flinke schade oploopt?

Tijdens een ongeluk – of dat nou eenzijdig is of niet, kan het lonen om een letselschadeadvocaat in de arm te nemen. letselschade advocaten kunnen je helpen om kosten die je door het ongeluk hebt moeten maken, vergoed te krijgen. Denk dan aan bijvoorbeeld de medische kosten, of smartengeld. Dat kan dus ook als je een eenzijdig ongeval hebt gehad. Soms kun je dan de wegbeheerder aansprakelijk stellen. 

Hoe zit dat tijdens een toertocht?

Toertochten zijn georganiseerde evenementen, waarvoor andere regels rondom de aansprakelijkheid gelden. Vaak wordt er bijvoorbeeld gesteld dat je op eigen risico rijdt en dat je wordt geacht de verkeersregels in acht te nemen. Daardoor verkeer je vaak in een grijs gebied als het aankomt op aansprakelijkheid, want sporten en verkeer lopen door elkaar. Dat maakt de aansprakelijkheid voor letsel tijdens zo’n tocht vaak erg complex. Daarom is het belangrijk om voordat je je inschrijft (en vertrekt) nog eens te verdiepen in de voorwaarden van de tocht. Dat voorkomt nare verrassingen voor jou, maar voorkomt ook nare situaties voor de organisator van de toertocht. 

Eigen verantwoordelijkheid 

Er zijn een aantal zaken die tijdens een toertocht vaak onder eigen verantwoordelijkheid vallen. Dit zijn drie veelvoorkomende en erg belangrijke zaken. 

Je materiaal en uitrusting

Zaken zoals de technische staat van je fiets en uitrusting (denk bijvoorbeeld aan je helm) vallen onder je eigen verantwoordelijkheid. Val je en droeg je bijvoorbeeld geen helm, of bleken je remblokjes erg versleten te zijn, dan kan het zijn dat de schade niet, of niet volledig vergoed wordt. Maar huur je zaken van de organisatie, dan wordt het weer een ander verhaal. 

Je conditie

Een moeilijker punt is je fitheid. Voor veel tochten draag je zelf de verantwoordelijkheid om in te schatten of je de afstand en bijvoorbeeld het tempo aan kan. Een verkeerde inschatting, die soms erg vervelende gevolgen kan hebben, kan niet zomaar aan de organisatie worden toegeschreven. Je moet dus zelf de inschatting maken. Bij toertochten op de mountainbike of gravelbike is dit nog belangrijker. 

Van de andere kant draagt de organisatie wel een deel van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid op het parcours. Als een wintertocht over spekgladde paden en wegen loopt, waardoor er valpartijen ontstaan, is de vraag of de organisatie de route niet ten minste had moeten omleiden, legitiem. Tegelijk kan overmacht hierbij ook weer een rol spelen. Zeiden we al dat de situatie complex is?

Verkeersregels

Veel toertochten voeren ten minste voor een deel over de openbare weg. Dat betekent dat de gewone verkeersregels blijven gelden. Even door rood sprinten om bij je vrienden in het wiel te blijven is natuurlijk een slecht idee, dat zal duidelijk zijn. Zulk roekeloos gedrag kan ertoe leiden dat je schade niet vergoed wordt.