Afbeelding

fietsvakantie regen

Als het met bakken uit de hemel komt, kan dat je fietsvakantie snel bederven. Maar dat hóeft natuurlijk niet. 

Regenachtige fietsvakantie? Zo sla je jezelf door de regen heen

Regen. Tijdens lange fietstochten kan het een behoorlijke pretbederver zijn. Zeker tijdens lange bikepackingtrips. Niks is vervelender dan een natte tent in een fietstas stoppen in de wetenschap dat je aan het eind van de dag die natte tent weer op moet zetten. En ondertussen moet je ook nog al je andere spullen droog zien te houden. 

Maar het kan wel! Ondanks het slechte weer en met een paar tips en trucjes blijft je fietsvakantie leuk.

Stel je in op regen

Als het weer slechter wordt, volgt het humeur al snel. Toegegeven, kilometers door de regen over een verlaten landweggetje ploeteren, proberen je spullen droog te houden en onder een parapluutje proberen een soepje op te warmen… het is niet écht het beeld dat we hebben van een zonnige zomervakantie. Maar regen hoort nou eenmaal een beetje bij een buitenavontuur en al helemaal als dat avontuur in Noordwest-Europa plaatsvindt. Regen hoort erbij, maar onthoud: achter de wolken schijnt de zon en na regen komt zonneschijn. 

Blijf droog

Nat koel je eerder af en rillend van de kou op de fiets zitten is geen pretje. Zeker niet als je het vooruitzicht hebt dat je ’s avonds koud in een klein tentje moet kruipen. Zo droog mogelijk blijven is dus een absolute must tijdens lange dagen in de regen. Een goed ademend regenjack en een net zo goede broek zijn onmisbaar en zouden altijd onder handbereik in je fietstas moeten zitten. Maar met een regenjack en -broek ben je er soms nog niet. Het is een goed idee om je regenoutfit uit te breiden met accessoires, zodat je goed droog blijft, ook al regent het écht de hele dag. 

  • Een regenkap over je helm kan je hoofd wat droger en warmer houden. 
  • Waterdichte overschoenen houden je voeten droog en dus wat warmer, maar voorkomen ook nog eens dat je de volgende dag je voeten weer in die natte koude schoenen moet steken. 
  • Handschoenen lijken in de zomer soms wat overdreven, maar als je de hele dag met natte handen in de wind fietst, koelen je handen snel af. Dunne waterafstotende handschoenen kunnen dan helpen. Als je handschoenen met wat grotere manchetten koopt, kunnen die ook helpen om te voorkomen dat regenwater de manchetten van je jas in kruipt. 
  • Denk tot slot aan je nek. Via je nek druipt soms heel wat regenwater je jas in. Een kleine shawl of een col kan dat voorkomen.  

Hou het weerbericht in de gaten 

Jezelf een oppepper geven is makkelijker als je ook weet dat er na de regenbui daadwerkelijk zonneschijn komt. Het omgekeerde, weten wanneer de regen komt, is ook fijn. Als je je regenjas aan moet trekken als het begint te druppen, ben je eigenlijk al te laat. Het weerbericht in de gaten houden én regelmatig zelf even omhoogkijken, is daarom wel zo verstandig. 

Stop je spullen in waterdichte zakken

Je fietstassen zijn als het goed is waterdicht, maar als je in een plensbui je tas opentrekt, heb je daar niet zo veel meer aan. Daarom is het slim je spullen goed te compartimenteren, oftewel: te verdelen over kleinere zakken voordat je ze in je fietstassen stopt. Als je slim compartimenteert, hoef je alleen maar even de juiste zak uit je fietstas te pakken, waarna je tas meteen weer dicht kan. Helemaal slim: compartimenteer in waterdichte zakken. Dat is sowieso een goed idee voor essentiële spullen zoals je slaapzak, maar voor kleding is het ook wel fijn als je iets zekerder bent dat het écht niet nat wordt. 

Op een kampeerplek uit- en inpakken terwijl het regent, is nog zo’n moment waarom je goed je best moet doen om je spullen droog te houden. Een handige tip: zet je tent als eerste op en breek ‘m als laatste af. Als het met bakken uit de hemel komt, kun je in je tent enigszins droog spullen zoals je slaapzak uitrollen of weer inpakken. 

Plan flexibel

Als slecht weer niet bestaat, bestaat er wel weer waarin fietsen gewoon niet de moeite waard is, of met een beetje pech zelfs gevaarlijk. Je wil niet over de ene kale heuveltop na de andere moeten fietsen terwijl het onweert. Hou in je planning rekening met zulke dagen. Bijvoorbeeld door die planning niet té strak te maken. Als het weer dan écht bar en boos is, kun je tijdens je fietsvakantie makkelijk een dagje het slechte weer afwachten, terwijl je in een mooi museum, fijn café of lekker restaurant lekker droog zit. Het moet immers wel leuk blijven.