Afbeelding

Rallarvegen fietsroute Noorwegen

Soms moet je de fietsroute wel delen met "andere gebruikers".

Foto: Foap - VisitNorway.com

Rallarvegen, de mooiste fietstocht van Noorwegen

De spoorlijn van Bergen naar Oslo, de Bergensbanen, is wereldberoemd. Maar wist je dat je een groot deel van deze route ook kan fietsen? Sinds 1974 ligt er een fietsroute van Haugastøl naar Flåm. Een uitdagende tocht, die door de Noren zelf is verkozen tot de mooiste fietsroute van Noorwegen.

De Rallarvegen, betekent letterlijk grondwerkersweg. De route, die ooit werd aangelegd om bouwmaterialen voor de spoorlijn aan te leggen, is eigenlijk meer dan zeshonderd kilometer lang, maar het traject tussen Haugastøl en Flåm is het deel waar het allemaal om draait. 

De Rallarvegen voert je in 82 kilometer door de bergen van Noorwegen. Dat lijkt voor sommigen een afstand die in een dag te doen is, maar bedenk je dat je hier dwars door de ruige natuur rijdt. Dat is natuurlijk een stevige uitdaging, maar er zijn meer redenen om iets rustiger aan te doen. Als je meerdere dagen over de tocht doet, heb je immers ook meer tijd om te genieten van het landschap. Overnachten onderweg hoeft geen probleem te zijn, langs de route zijn genoeg pensions en hotels waar je een overnachting in een warm bed kan boeken, maar wie van uitdagingen houdt, neemt natuurlijk de tent mee. Want in Noorwegen mag je wildkamperen.  

En wie op die manier meerdere dagen uittrekt voor de route, heeft alle tijd om zich te vergapen aan de ruige natuur, maar ook aan de geschiedenis van de spoorlijn én de fietsroute. Bij de aanleg van allebei moesten ingenieurs alles op alles zetten om de bouw van de rails mogelijk te maken. En op de fiets zie je dat vaak beter dan wanneer je in de trein voorbij zoeft. 

En net zo bijzonder is de ruige natuur. Je fietst hier door de ruige natuur van het bekende park en natuurgebied Hardangervidda. Ruige hoogvlaktes, gletsjers, bergen en watervallen die in diepe dalen storten. 

De combinatie van een uitdagende fietstocht, boeiende geschiedenis en de ruige natuur maken dit volgens de Noorse nationale fietsersbond tot een van de meest geliefde fietstochten van Noorwegen.