Afbeelding

Mountainbiken in de Achterhoek

Foto: Barbara Stevens

Pure mountainbike rock 'n roll In de Achterhoek

We kennen de Achterhoek met zijn coulisselandschap, vrije natuur en ongedwongen gastvrijheid. Natuurlijk weten we ook dat Achterhoekers sport-minded zijn, met Robert Geesink, de Condor van Varsseveld, als een van de grote meneren van de regio. Maar wat we niet wisten, is dat het mountainbikenetwerk in deze regio inmiddels ook is uitgegroeid tot een professioneel niveau.

Er ligt nu ruim 200 km als mountainbikeroute. En de Achterhoekers bouwen onverdroten verder, aan de hand van meesterparcoursbouwer Patrick Jansen. Je weet, als Patrick de vrije hand krijgt, legt hij een droomroute neer. Nu leent het Achterhoekse landschap zich uitstekend voor de kriskras mountainbike 2.0 routes waar Jansen patent op heeft, dus wij vonden het tijd om het meest recente kunstwerk te komen beleven: de route van Zelhem. Omdat we er toch waren, maakten we er een weekend van. En dat hebben we geweten.

Dag 1: Route Zelhem

De weergoden hadden een stralende dag voor ons gereserveerd. Ook de natuur heeft zich uitstekend voorbereid, met alle voorstelbare kleuren groen in de mooie meimaand. En wij hadden voor de gelegenheid de fiets gepoetst. We hadden er zin in!

Na de start bij Eetcafé de Veldhoek, kregen we direct mooie trails voor de kiezen. De route leidt door een landschap met duinachtige zandgrond, die bijna deed denken aan de trail in Schoorl. Veel kort draaiwerk, op en af, scherpe bochten en weer doorgaan. De ideale intervaltraining, vooral als je de route op snelheid rijdt. Sommige stukken zijn zo intensief dat je bijna geen tijd hebt om je bidon te pakken. Je zit direct in een snelle flow! Natuurlijk kom je ook rechte stukken tegen, zodat je even kunt bijkomen en van de natuur genieten. En genieten doe je, in deze mooie omgeving. In de bossen van het noordelijke deel stonden we plots oog in oog met een ree, die wat verbaasd naar ons keek, om daarna rustig verder het bos in te wandelen. Terwijl wij perplex stonden uit te hijgen, drongen ook de geluiden van de leeuwerik en de specht tot ons door. Wat een rustige en natuurlijke omgeving!
De route Zelhem is redelijk vlak en daarmee een parcours waar iedere mountainbiker uit de voeten kan. De 30 km die de route telt, is voldoende om je tanden in te zetten. Vergis je niet in het korte draaiwerk dat je her en der tegenkomt. Het vereist de nodige skills om de bike daar goed onder controle te houden. Ben je minder ervaren, dan kun je de route ook goed doen, maar raad ik je aan om deze stukken rustig te nemen.

De route is slim verbonden met die van Ruurlo. Zo kun je de routes in de Achterhoek eenvoudig aaneenrijgen. Wil je ze alle tien doen, dan kan dat prima in een flitsvakantie van drie dagen.

Onze start- en finishplaats was Eetcafé de Veldhoek, waar we konden parkeren en ons konden voorbereiden met een goede espresso. Na afloop smaakte het wijntje uitstekend bij de royale maaltijd en een enthousiaste bediening. Het werd zo een rustige warme avond op het terras, waar we napratend over de route uitkeken over de velden. En waarachtig. Aan de bosrand stond weer een ree naar ons te kijken. Het zou toch niet dezelfde zijn?

Dag 2: Routes Vorden en Lochem

Na een goede overnachting in de Wildenborcherhof in Vorden, wacht ons een heerlijk ontbijt en een goede kop koffie. Met de routekaart op tafel, plannen we de dag. Omdat de Wildenborcherhof mooi centraal ligt, hebben we alle opties. We kiezen voor de routes Vorden en Lochem; volgens de verhalen is dit een mooie mix van singletracks en ruiger werk.

Rock ’n roll!

En dat klopt! Vorden is een mooie route met veel singletracks, rechte stukken en hier en daar een serie scherpe bochten - zeg maar een vlotte uptempo rocksong. Lochem daarentegen is het ruigere werk. Zonder overdrijven, pure rock ’n roll! Je vliegt bijna over de route, met veel bochtenwerk, venijnige klimmen en scherpe afdalingen. Het gaat continu op en neer, heen en weer. Vooral in de bosrijke stukken bij de Kale berg en de Lochemse berg kun je niet altijd precies zien wat er achter de bocht ligt. Je moet er dus op vertrouwen dat de track goed loopt. En dat kun je. De tracks zijn niet alleen vakkundig aangelegd, maar ook uitstekend onderhouden. Geschikt voor het betere gooi- en smijtwerk dus! 

Omdat de bewegwijzering feilloos is en ook de verbindingsroutes goed staan aangegeven, rijden we in één keer de routes van Vorden en Lochem. Onderweg is er nog éven de verleiding om ook de 15 km van Borculo erbij te nemen, maar die weten we op het nippertje te weerstaan. 

Als we op het terras van de Wildenborcherhof in de remmen knijpen en eigenaar Paul van Ark ons een kop koffie voorschotelt, raken we met hem aan de praat over de fietsers die hij over de vloer krijgt. Mountainbikers, die zijn camping of hotel als pleisterplaats gebruiken voor een verblijf van twee, drie of vier dagen. In die tijd rijden ze alle routes in het netwerk. Een uitstekende uitdaging! Ook wielrenners en gravelaars overnachten regelmatig bij hem. Je voelt je er welkom om met je fietsschoenen door de zaak te klik-klakken en in je wieleroutfit aan te schuiven aan de dis. En nog dit jaar laat Paul een bike-cleaner installeren, een professionele 24/7 afspuitinstallatie. Je kunt er al een bewonderen bij Bike Totaal Goossens in Lochem.

Triple A

Na een heerlijke douche maken we de balans op. We komen tot de conclusie dat de Achterhoekers het natuurschoon en de hoogteverschillen in hun regio uitstekend hebben benut om toproutes te ontwerpen. En ze hebben de smaak te pakken. Er volgen er nog meer, zodat er één groot Achterhoeks mountainbikenetwerk ontstaat. Voor de mountainbiker die rustig om zich heen wil kijken, maar ook voor de competitieve klasbak, die gaat voor de adrenalinekick. En dat op meer dan 200 km uitstekend bewegwijzerde en onderhouden route. Met ruim voldoende horeca. Wij zeggen: Alpen, Ardennen, Achterhoek. De nieuwe Triple A!

Meer weten?

Wil je meer weten? Bijvoorbeeld over de routes, verhuur van mountainbikes of arrangementen? Op deze website vind je alle informatie.