Afbeelding

komoot fietsroutes utrechtse heuvelrug

Yiannos Karavias 

Over de Utrechtse Heuvelrug

Je wilt een rondje fietsen in de directe omgeving. Maar waar ga je nu heen? Inspiration is just around the corner. Nieuwe en verrassende routes liggen soms dichterbij dan je denkt. Browse eens door de vele Collecties die je vindt op komoot. Wil je buiten Limburg klimmen? Neem nu de Utrechtse Heuvelrug. De stuwwal ligt praktisch in mijn achtertuin. Ik kies een wielrenroute genaamd ’Kriskras over de Utrechtse Heuvelrug’, die net even anders loopt dan ik al eens gedaan heb. Route opslaan en klaarzetten voor navigatie op je GPS of telefoon en je bent klaar om te fietsen. Easy-peasy. 

Tekst en foto's  Yannos Karavias 

Van het Gooimeer tot de Nederrijn loopt een lange keten van heuvels, gevormd in de laatste ijstijd en met toppen boven de 50 meter. Laat die bosrijke heuvels nu een grote aantrekkingskracht hebben op de sportieve fietser. Op de Utrechtse Heuvelrug zie je door de bomen het bos niet meer. Je kan voor vertrek de uitgebreide beschrijving van de route, met hotspots en bezienswaardigheden, alvast tot je nemen. Leuker is natuurlijk om je te laten verrassen. Hoofd leeg en op ontdekking. 

Klinkers en kastelen

De route die ik kies, start heel toepasselijk bij De Proloog. Het bekende wielercafé ligt aan de voet van de Amerongse Berg. Over een afstand van een kleine honderd kilometer fiets je kriskras over de prehistorische zandrug door bossen, heidegebieden en langs water over rustige weggetjes en paden.

Met ongeveer 500 hoogtemeters worden de klimbenen goed aangesproken. Via Leersum voert de route over rustige en lommerrijke weggetjes langs het landgoed Broekhuizen. Het historische kasteel doemt op aan het einde van een eeuwenoude beukenlaan dat in elk jaargetijde een bijzonder karakter krijgt. Langs een lint van buitenplaatsen, de Stichtse Lustwarande, fiets je van het ene landgoed naar het volgende. De lente komt laat op gang dit jaar. Het hagelwitte kasteel van Oranjerie Sandenburg trekt zich hier niets van aan en schittert tussen de nog kale bomen door onder de zon. Een leuke klinkerstrook brengt je vervolgens naar de eerste beklimming van de dag.

Kaapse Bossen

De Ruiterberg is een rustige klim. Over goed asfalt fiets je ruim een kilometer omhoog. De route is voor de wielrenner gemaakt want na een snelle afdaling ga je al spoedig weer via de Wijkerweg omhoog - een lange rechte weg door het grote natuurgebied van de Kaapse Bossen. Ook hier daal je weer snel af. Jammer dat je door de provinciale weg aan het eind niet even lekker kan uitrollen. Na de oversteek fiets je over de onverharde Bremweg naar de Hel van Leersum, een verborgen en uitdagend klimmetje over een klinkerpad langs de begraafplaats. Via het steilste gedeelte van de beklimming van de Lomboklaan bereik je de Uilentoren. Uit mijn kindertijd bewaar ik mooie herinneringen aan deze in 1904 gebouwde uitkijktoren. Nog voor ik met mijn grootouders hier het bos in dook, moest de toren altijd even beklommen worden. 

Jagen over het pad

De route loopt verder door het agrarische landschap in de Gelderse Vallei tussen Scherpenzeel en Veenendaal. Op het Jaagpad is het lekker doorfietsen over een mooi fietspad langs het Valleikanaal. Aan de oostzijde van het kanaal, tussen Veluwe en Utrechtse Heuvelrug, ligt het laaggelegen natuurreservaat van de Binnenveldse Hooilanden. Je fietst hier door wetlands met een grote mate van biodiversiteit. Na een klein stukje door de bebouwde kom van Veenendaal zit je al snel weer op het fietspad langs het kanaal, tot aan de voet van de Grebbeberg. De top van de stevige maar lekker lopende klim ligt op 52 meter. Boven val je na de inspanning letterlijk even stil bij het Militair Ereveld, waar de graven van Nederlandse militairen liggen die in de meidagen van 1940 streden bij de Slag om de Grebbeberg. 

Verrassend genot 

Ik dacht alle wegen op de heuvelrug wel te kennen. Langs Ouwehands Dierenpark fiets ik blij verrast op een prachtig fietspad over de Laarsenberg omhoog. Ook rond het dorpje Achterberg kronkelt de route over nog onbekende weggetjes. Over glooiende wegen door donkere bossen fiets je verder op de autoluwe Autoweg en Defensieweg - voor menig wielertoerist een feestje om overheen te fietsen. 

Fietsen over stukken verhard gravel geeft wat speelsheid aan de route: het Let de Stigterpad is een mooi, slingerend bospad over de flanken van de Heuvelrug. Nog even tik je Veenendaal aan voordat de route de finale in gaat. De noordelijke, steile kant van de Amerongse Berg is een van de bekendste beklimmingen op de Utrechtse Heuvelrug. Op een hoogte van ruim 69 meter bereik je de Cimma Coppi van deze Tour. Tijd om bij te komen onder het genot van een espresso en chocoladetaartje. 

Naast een hele database routes, verzameld in collecties, bevat de routeplanner-functie ook tal van Highlights (door andere komoot-gebruikers aanbevolen locaties en segmenten) die je met één klik toevoegt aan de door jou geplande route. Zo maak je gemakkelijk een eigen route. 

Er zijn ook veel collecties met de leukste en mooiste routes in het buitenland, bijvoorbeeld deze in de Ecrins.

Route informatie