Afbeelding

komoot trail view

Op pad met de app: trails & Views: zicht op je pad

Puur gravelen. Liefst zoveel mogelijk buiten de gebaande paden. Het volgen van de schelpenpaden is niet zo moeilijk. Dit toeristische padenstelsel staat in ons land overal goed aangegeven. Ze voelen als half verharde bospaden. Fietsen met een gravelbike op schelpen- en grintpaden is als met een racefiets over asfalt zoeven. Wat doe je als je echt wat meer offroad wil gaan? En je gravelbike of ATB wil testen waarvoor ze bedoeld zijn? Met Trail View van komoot kun je jouw avontuur plannen.  

Tekst & foto’s  Yiannos Karavias

Het type ondergrond speelt een belangrijke rol bij de planning van mijn tour. In de routeplanner van komoot activeer ik de gratis kaartlaag Trail View. De groene stippen die nu op de kaart verschijnen, geven informatie en foto’s over het soort ondergrond; asfalt, grind, natuurlijk of onverhard. Voor de planning van mijn route kan ik deze foto’s bekijken. Ze zijn genomen door andere komoot-gebruikers, dus dat zit wel goed.

Achtertuin

Een fanatieke gravelaar heeft wel eens de Gooische 200 gefietst. Deze toertocht gaat kriskras over de uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug. Laat dit Goois Natuurreservaat nu letterlijk in mijn achtertuin liggen. Verborgen gravelpaadjes, ongerepte natuur en prachtige uitzichten, de uitdaging en beleving van het gravelen zijn hier onlosmakelijk mee verbonden. 

Waar het maken van routes over de weg relatief eenvoudig is, vergt het vinden van je weg op paden door bossen en heidevelden wat meer creativiteit. Voor je op pad gaat bepaal je dan ook welke ondergronden je wilt tegenkomen in een gravelrit. Volg je alleen de schelpenpaden dan kun je in Nederland prima uit de voeten met racebandjes. Maar de bandenkeuze van je gravelbike wordt pas echt belangrijk als je meer buiten de lijntjes wil kleuren. 

Groene bolletjes

Thuis achter mijn computer zie ik in komoot Trail View veel plekken die me bekend voorkomen. De groene bolletjes tonen foto’s van andere komoot-gebruikers en zo kan ik heel makkelijk de mooiste paadjes kiezen om in mijn route op te nemen. Ik zie ook een paar nieuwe paden en check meteen of het voor mij begaanbaar is en of er recente foto’s zijn die me laten zien wat de conditie van het pad is. Trail View foto’s worden regelmatig geüpdate als er een goede en meer recente foto van het stuk pad beschikbaar is.

Tijdens het plannen bekijk ik foto’s van de de segmenten waar ik onzeker over ben, maar ik check niet elke kilometer, zodat ik ook nog verrast wordt onderweg. Ook hou ik me niet altijd 100% aan de vooraf geplande route en draai soms spontaan een ander bospad in. Daar maak ik dan meteen een foto van het pad zodat andere komoot gebruikers deze ook kunnen ontdekken. Om de Trail Viewkaart overzichtelijk te houden, worden foto’s op basis van een aantal criteria door komoot gescand. Zo mogen er bijvoorbeeld geen gebouwen, objecten, mensen of dieren op de foto staan. Alleen het type ondergrond en de directe omgeving is van belang voor Trail View, om de gebruiker de best mogelijke weergave te geven van een onverhard pad. 

Verbindende pracht

Elke bocht in de weg onthult nieuwe vergezichten. In welk jaargetijde je ook fietst, soms kunnen foto’s op dezelfde plek prachtige en contrasterende beelden opleveren. Een lentezonnetje boven de heide, met subtiel geplaatste witte wolkjes aan een overwegend blauwe hemel, vormt een schilderachtig tafereel boven het Goois Natuurreservaat Zuiderheide, dat vraagt om te worden vastgelegd. Misschien zie ik mijn foto de volgende keer terug in Trail View!

De verschillende natuurgebieden met heide, stuifzand en bos in het Gooi staan allemaal met elkaar in verbinding. Ik bedenk mij hoe bijzonder en kwetsbaar deze natuurgebieden zijn in een dichtbevolkte randstad. Zoveel gevarieerde natuur zo dichtbij huis is uniek in Nederland. Misschien ontdek jij ook nieuwe trails?

TIP

De Trail View feature is alleen beschikbaar op je desktop, dus foto’s van de tails bekijken doe je voorafgaand aan je rit. Door Trail View te activeren in de routeplanner verschijnen er op de kaart allemaal groene bolletjes naast de rode bolletjes die Highlights aangeven. Trail View foto’s zijn foto’s genomen door gebruikers tijdens hun activiteit en geselecteerd door komoot op kwaliteit (scherpe foto’s die het pad en de omgeving goed weergeven). Alleen foto’s die worden toegevoegd aan een voltooide route én openbaar geüpload naar je komoot profiel kunnen worden geselecteerd. Dit gebeurt automatisch! Lees hier meer over Trail View:

Route-informatie

Bekijk genoemde route in komoot en sla hem op voor als je zelf in de buurt bent!