Afbeelding

fietsroute wereldreis nederland komoot

Yiannos Kravias

Op pad met de app: een wereldreis door Nederland

In Apeldoorn breekt de zon door. De gravelbike is bepakt en klaar voor het avontuur. Vanaf het station liggen er uitdagende kilometers te wachten. Een route om de wereld. In eigen land. Ja, je leest het goed: ik ga met komoot op wereldreis in Nederland. Door prachtige bossen en valleien, via de mooiste dorpjes en langs het water fiets je over diverse onverharde stroken en gravelpaden. Engeland, De Krim, Palestina en Frankrijk: her en der liggen er buitenlandse invloeden om te ontdekken. Let’s do this!

Gravelfietsen, gravelrijden, gravelen of kortweg gravel is inmiddels een razend populaire discipline binnen de wielersport. Op half- en onverharde wegen kom je met de gravelbike net even wat verder dan met de racefiets. Gravelen voelt als spelen in de zandbak: het geknisper van gravel, bladeren en takjes onder de banden is een heerlijk, bijna meditatief geluid.

Voorbereiding

De route is 146 kilometer, en dat vergt wel wat voorbereiding. De app van komoot helpt je hierbij en geeft waardevolle informatie over de zwaarte van de rit (zware gravelrit, zeer goede conditie vereist), de verschillende wegtypes en ondergronden die je gaat tegenkomen, het aantal hoogtemeters en het actuele weerbericht. Check ook de foto’s en tips van andere komootgebruikers, en de bezienswaardigheden (highlights) op de route. Zo ga je goed voorbereid op weg!

Van Engeland naar De Krim

Al na zes kilometer kom je aan in Engeland. Het koninkrijk aan de andere kant van de Noordzee heeft hier alleen niets mee van doen. De naamgeving voor deze buurtschap nabij Beekbergen is ontstaan uit een samenstelling van het Oudnederlandse ‘landi’, ook wel ‘stuk land’ en ‘eng’ genaamd. In gewoon Nederlands ‘gemeenschappelijk bouwland bij een dorp’. De naam Engeland dateert van 801 n.C. en de landstreek werd al in de prehistorie bewoond; dat weten we door de vondst van grafheuvels. Via een mooi oud landgoed voeren onverharde fietspaden en bosweggetjes door een gebied waar bos, heide, velden, beken en vennen elkaar prachtig afwisselen. Ten oosten van Hoenderloo ligt de buurtschap De Krim. Genoemd naar het schiereiland in de Zwarte Zee is de naamgeving te danken aan de Krimoorlog halverwege de 19e eeuw. Men vond destijds namelijk dat de mensen die hier woonden ruziemakers of armoedzaaiers waren.

Radio Kootwijk

Je voelt je rijk wanneer je over het glooiende en kronkelende fietspad langs de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa fietst naar Radio Kootwijk. In de verte speelt het voormalige zendstation verstoppertje. Tussen de bomen door zie je soms een glimp van dit monumentale gebouw, tot het zich in al zijn glorie aan je gezichtsveld ontvouwt. Het statige, grijze gebouw staat markant in het Veluwse landschap. In alle weersomstandigheden krijgt het een eigen, soms mysterieus, karakter. Iets ten noorden van Harskamp komt er na de vele opeenvolgende gravelstroken even een einde aan het geknisper onder je banden. Over twintig kilometer gaat de route door de Gelderse vallei verder naar Barneveld, voor de volgende serie van onverharde wegen zich aandient. Je fietst hier door Landgoed Het Paradijs: een natuurreservaat tussen Barneveld en Terschuur, in de richting van Nijkerk.

Palestina aan de polder

Al zigzaggend gaat de wereldreis verder naar de buurtschap Palestina, even westelijk van Nijkerkerveen en de buurtschap Holkerveen. Aan de Palestinaweg ligt op nummer 3 de boerderij waaraan de buurtschap haar naam heeft ontleend - mogelijk te danken aan de afgelegen ligging. Je bent nu over de helft van de route. Over het nieuwe en verbrede fietspad langs het Nijkerkernauw fiets je de komende kilometers over verharde wegen en asfalt naar Harderwijk. De weidse uitzichten over het water en het Natura 2000-gebied van Polder Arkemheen met het gelijknamige en voormalige stoomgemaal zijn een rustige afwisseling op wat nog komen gaat.

Frankrijk en het Loo

De wijk Frankrijk in Harderwijk is een voormalige buurtschap en heeft haar naam te danken aan een Franse luchtballon die daar vroeger is neergekomen. Tegenwoordig bestaat de wijk voornamelijk uit nieuwbouwhuizen met daartussen nog enkele oude boerderijen. De wereldreis loopt bijna ten einde. Aan de noordzijde van de Veluwe liggen talrijke prachtige bossen. De Leuvenumse bossen doen sprookjesachtig aan; het stuifzandgebied met hoge zandduinen, de droge heide en de slingerende én langste beek van de Veluwe - de Leuvenumse beek is maar liefst zeventien kilometer lang - doen je volop genieten. De parel op gravelterrein is de laatste hindernis. Via Elspeet bereik je de onverharde paden en grindwegen - misschien wel de mooiste van Nederland - in het Kroondomein Het Loo. Maar vergis je niet, de gravelstroken kunnen venijnig vals plat zijn. Gravelen door het koninklijke domein is hoe dan ook de apotheose in deze tour. Even fiets je nog langs Paleis Het Loo op weg naar het station, het eindpunt van deze reis. De Fransen zouden zeggen: Le Tour, c’est fini!

Route-informatie

Tip!

Wil je geen route uit een collectie rijden, maar heb je ook geen tijd om zelf een route te plannen? Dan gebruik je de route zoekfunctie (bovenin de Inspiratie pagina in de app op je desktop of telefoon); geef op de kaart aan waar je de route wilt laten starten. Komoot stelt een selectie routes voor op basis van de aanbevelingen van andere gebruikers.