Afbeelding

fietsroute komoot dichtbij huis

Blik op oneindig... 

Ontdek routes vanuit je eigen woonplaats

Je kijkt naar buiten. Het is droog, de zon schijnt af en toe door de wolken heen. De motivatie is er, maar je hebt geen inspiratie. Je hebt alle rondjes vanuit huis wel uitgespeeld. Maar is dat wel zo? Je kan natuurlijk ergens een eind weg rijden om een vooraf gemaakte of gekozen route te fietsen. Daar heb je alleen niet altijd de gelegenheid voor. De app van komoot helpt je dan op weg. Je volgende avontuur is een paar klikken verwijderd. Je laat je verrassen. Zo ontdek je routes vanuit huis waar je niet eerder aan gedacht hebt.

Tekst en foto: Yiannos Karavias

Een mix van verhard en onverhard. Tussen de 80 en 100 kilometer en een rondje. En starten in de omgeving van mijn huisadres. Het tabblad Inspiratie in de komoot-app is hiervoor de aangewezen zoekfunctie. De gekozen filters tonen voor elk type fiets een selectie routes. Dat zijn nog best wat zoekresultaten. Ik tune nog wat bij en kies voor huidige locatie. De route voldoet in een paar klikken aan mijn zoekvraag.

Highlights

Voordat ik op weg ga bekijk ik nog even de getoonde route in de app. Ik maak nog wat kleine aanpassingen en stuur de route eenvoudig naar mijn GPS-apparaat. Eenmaal op pad voelt het alsof ik hier voor het eerst fiets. Toch zijn het bekende weggetjes en paden alleen in een andere volgorde met elkaar verbonden. Dat is best verfrissend. Zo krijgt de route langs het voormalig jachthuis, kazerne en paleis in Baarn een heel ander karakter mee. Vaak fiets ik Paleis Soestdijk in mijn achtertuin juist straal voorbij.

De highlights op de route zijn favoriete plekken die door komoot-gebruikers zijn toegevoegd aan hun rit. Je herkent ze als kleine rode stippen met daarop een fietser afgebeeld. Klik in de app op het bolletje en je krijgt foto’s van andere gebruikers die de Highlights hebben bezocht te zien en daarnaast nuttige informatie over singletracks, prachtige uitzichtpunten of waarom die weg waarop je fietst zo bijzonder is, waar je ook bent. Bergtoppen, parken of bezienswaardigheden, beleef de inspiratie die door de komoot community wordt aanbevolen.

Drag & drop

Via Den Dolder en Huis ter Heide komt de route precies langs een voor mij bekend gebouw, de uitgeverij waar Bike Explorer gemaakt wordt. Omdat ik toch aan het werk ben, stap ik even binnen voor een koffiepauze. De route wordt steeds leuker, vooral als ik niet lang na mijn koffiestop door wegwerkzaamheden word omgeleid. Een omweg kan een leuke verrassing zijn. De drag en drop functie in de app is hierbij de reddende engel. Ik sleep op de kaart de lijn van de route weg van de omleiding en stuur de aangepaste route naar mijn GPS-apparaat. Dat is nog eens gebruiksgemak.

Ik fiets over een verhard fietspad door een mooi stuk bos. Om de Pyramide van Austerlitz heen daal ik af over een weg dat erg bekend is onder wielrenners. Deze beklimming begint bij het pannenkoekenhuis, waar het op zomerse dagen heerlijk vertoeven is. Langs Landgoed Den Treek-Henschoten zit ik weer op de oorspronkelijke route.

Mooie finale

Ik weet nu al dat ik deze route nog eens zal rijden. Langs de rivier de Eem en door de Eempolder krijg ik dat verstand-op-nul-blik-op-oneindig gevoel. Rivieren hebben bij mij altijd een grote aantrekkingskracht. Plaatsen als Eemdijk, Eembrugge en Eemnes zijn naar de rivier vernoemd. De weg langs de 18 kilometer lange vaarweg is bijna altijd autoluw. Het Dikke Torentje komt steeds dichterbij. Vanuit de Eemvallei gezien staat dit Eemnesser erfgoed er met haar historische en feeërieke uitstraling schilderachtig op. Weer een mooi hoogtepunt voor in de app.

Een stukje onverhard pad. Ik maak een foto en voeg deze direct toe aan de bestaande highlight ter verduidelijking voor andere komoot-gebruikers die de route willen fietsen. Dwars door Goois Natuurreservaat Bikbergen, samen met Crailo en IJzeren Veld één van de grotere aaneengesloten Gooise bossen en heiden, fiets ik geïnspireerd terug naar huis. Een route van iemand anders fietsen kan je op nieuwe gedachten brengen. Zoek jouw route en maak een nieuw avontuur, ook al fiets je door je eigen achtertuin.

Tip

Route gekozen? En wil je er een lusje bij? Kies in de app voor Tour bewerken door op de puntjes rechtsboven in het scherm te klikken. Op de kaart die opent zie je nu allemaal rode bolletjes in de omgeving van jouw route. Deze highlights kun je toevoegen aan jouw rit. Klik op het rode bolletje en de app voegt deze toe aan de route. Je kunt dit zo vaak doen als je maar wilt, ook tijdens het navigeren kun je je route nog wijzigen, zodra je de route weer opslaat kunt je meteen verder met navigeren!