Afbeelding

fietsvakantie nedersaksen

© Christoph Steinweg

Nedersaksen, de perfecte fietsregio net over de grens

Is Nederland hét fietsland bij uitstek? Dan ben je nog niet in de Duitse regio Nedersaksen geweest. Deze deelstaat ligt net over de grens en heeft 15 heel verschillende regio’s om een mooie fietsvakantie te houden. Graafschap Bentheim en het Osnabrücker Land liggen pal naast de Nederlandse grens, dus zij vormen perfecte uitvalsbases om erop uit te trekken. 

Osnabrücker Land

In het Osnabrücker land vind je ruim 2.800 km aan fietstochten. Een ervan is een prachtige bikepackingtour van zo’n 250 kilometer. De route volgt grotendeels verharde wegen en is in drie dagen af te leggen - ideaal voor een lang weekend weg. Elke etappe eindigt bij een kampeerplek. Met 1.300 hoogtemeters in het Teutoburgerwoud valt er voor klimmers ook niks te klagen. De rondtrip kan niet mooier beginnen dan in het pittoreske centrum van Osnabrück. Vanaf daar loopt de route eerst langs rivier de Hase. Na deze tocht langs het water wordt het terrein iets heuvelachtiger en kom je aan in het plaatsje Bippen. 

De volgende dag wacht je het langste maar ook vlakste stuk van de route. Minder mooi is het er niet om: je komt langs indrukwekkende kloosters en het historische Quakenbrück. De dag eindigt aan de Kronensee, waar je kunt overnachten op de camping. De etappe op de laatste dag is de pittigste van de drie. Na Bad Iburg en Bad Essen klim je in het Teutoburgerwoud via steile paden omhoog, waarna je kan genieten van het heerlijke uitzicht om je heen. De route eindigt in Osnabrück, waar je nog even kunt nagenieten.

Graafschap Bentheim

Het Graafschap Bentheim, ‘das Land der Fietse’, is direct met de fiets bereikbaar vanuit Nederland. Het landschap is grotendeels vlak en gemakkelijk te navigeren via de overzichtelijke bewegwijzering van het knooppuntensysteem. Toegankelijke fietsroutes voor iedereen dus.

Vooral de grensoverschrijdende Vechtdalroute is aan te raden. Deze route strekt zich uit over 223 kilometer en in het Nederlands- Duitse grensgebied, en heeft een goede wegkwaliteit. Op de route liggen vijftien verschillende plaatsjes. Je kan er genieten van een variërend natuurlandschap. Je kan ook kiezen voor de ‘Uitgebreide kennismaking met het platteland’. Deze rondtrip loopt langs de Quendorfer See, verschillende pittoreske plaatsjes en uitkijkpunten op de Isterberg. Het letterlijke hoogtepunt is natuurlijk het hooggelegen kasteel in Bad Bentheim.

Meer van Nedersaksen ontdekken op de fiets? Ook het Eemsland, Harz of Hannover bieden genoeg fietsroutes die meer dan de moeite waard zijn.

Meer weten?