Afbeelding

MTB Dos Villas

MTB-tocht Dos Villa: het mooiste van Gijón

Op 8 september j.l. werd de zesde editie van de MTB-tocht Dos Villas verreden, in het buitengebied van de stad Gijón, regio Asturië in Noord-Spanje. Met een uitdagende tocht over de 737 meter hoge Pico Fario kregen de zestig deelnemers het mooiste van Gijón en omgeving voorgeschoteld. Wil je zelf je uithoudingsvermogen beproeven tussen de appelboomgaarden, cidermolens en graanschuren en genieten van een fenomenaal uitzicht? Volgend jaar is er weer een editie!

Tekst: Paul van Bodengraven, beeld: Turismo Gijón

De start vond plaats op de Camping Deva, niet ver van de kust. Maar al snel moesten de deelnemers in de benen, om de heuvels en bergen rond de stad te bedwingen. Ze hadden de keuze uit drie afstanden: 29, 47 of 54 km. Een fikse uitdaging, maar wel eentje waarbij gebruik wordt gemaakt van de mooiste paden door het Asturische landschap.

Winnaar van de 54 km-tour Javier del Cueto kwam na 2 uur en 38 minuten over de finish. Maar het gaat niet per se om de snelste tijd. Lekker fietsen en genieten van het fraaie landschap en de perfecte organisatie is minstens zo belangrijk. De laatste die over de finish kwam deed er 5 uur en een kwartier over. Meedoen is belangrijker dan winnen!

MTB Dos Villas Gijón


Meters maken

In totaal moesten de deelnemers aan de tour van 54 km ruim 1500 hoogtemeters klimmen én dalen. De route slingert langs bospaden, bike-tracks en smalle landwegen dwars door de natuur van Asturië. Vanwege het relatief milde klimaat (voor Spaanse begrippen) is die uitbundig groen en biedt onderdak aan een rijke flora en fauna. Wellicht heb je daar in the heat of the moment wat minder oog voor, maar je kunt natuurlijk ook op je gemakje de route nog eens nafietsen en genieten van het Asturische landschap.

Kenmerkend zijn de groene glooiende hellingen, bezaaid met bos, landbouwgronden en boerderijen. Onderweg zie je ongetwijfeld een of meer van de hórreos, de voor Asturië zo typerende graanschuurtjes, die op palen hoog boven de grond staan. Zo hoog dat je er bijna onderdoor zou kunnen fietsen.

MTB Dos Villas Gijón

 

Springplank voor Asturië

Gijón is de grootste stad van Asturië en is een uitstekende uitvalsbasis om al fietsend de omgeving te verkennen. Met fraaie kustroutes en uitdagende hellingen tot ruim 700 meter is er voor elk type fietser wat te beleven. Voor echte berggeiten ligt het gebergte Picos de Europa op fietsafstand. Met een directe vlucht vanaf Schiphol ben je in twee uur in Asturië. Zo wordt een MTB-tocht in de bergen wel heel gemakkelijk bereikbaar.

Gijón

Met een kleine 300.000 inwoners is Gijón een levendige stad die zich ook prima leent voor een korte break. Combineer een paar dagen fietsen met een city trip. Interessante musea, een zeeaquarium, de uitgestrekte Jardin Botanico Atlantico en het imposante Laboral -complex staan garant voor een aangename kennismaking met de Asturische cultuur, die écht anders is dan het Spaanse leven aan de costa’s. Wees niet verbaasd als je hier doedelzak-muziek hoort klinken, de Keltische cultuur speelt een belangrijke rol in dit deel van Spanje. Geniet van de verfijnde smaken van de Asturische keuken, proef de meer dan veertig verschillende kazen en maak kennis met de appelcider-cultuur. Combineer dat met een bezoekje aan de kliffenkust en meerdere baaivormige stranden, waar surfers profiteren van de Atlantische branding, en je bent op slag verliefd op Asturië!

Doen!

Kortom, alle ingrediënten voor een fijne, actieve trip zijn aanwezig. En voor wie al geïnspireerd is geraakt: volgend jaar is er weer een editie van deze MTB tocht.

Meer informatie: