Afbeelding

luxe langs de limes fietsroute nijmegen

Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen

Luxe achter de Limes: fietsroutes door het Rijk van Nijmegen

Fietsen door het Rijk van Nijmegen is een unieke belevenis! In 15 v.C. bouwden de Romeinen de eerste legerplaats van Gelderland op de plaats waar nu Nijmegen ligt. Het Rijk van Nijmegen groeide uit tot het militaire en economische centrum van Nederland. De Rijn vormde de noordgrens van het Romeinse Rijk, ook wel bekend als de Limes. In 2021 heeft UNESCO deze noordgrens, de Romeinse Limes, uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Er zijn twee fietsroutes beschikbaar: een van 54 kilometer en een van 45 kilometer, die je langs verschillende Romeinse locaties en ontdekkingen leiden. Onderweg zijn er genoeg interessante plekken om te stoppen en je kunt op verschillende locaties verhalen beluisteren op je smartphone.

Meer weten over de routes? Neem een kijkje op de website.

Route 1: Wijchen – Druten - Beuningen

Route 1 begint bij station Wijchen en voert je door het Romeinse Villa-landschap van Wijchen, waar de rijke Romeinen hun luxe villa's bouwden tussen de houten boerderijen van de oorspronkelijke bewoners. Je komt langs de plek waar ooit de Romeinse villa Tienakker stond en langs de Kleine Elst, een afwateringskanaal dat waarschijnlijk al in de prehistorie is gegraven en door de Romeinen werd verbeterd. Bij het Wijchens Meer, een oude Maas-rivierarm, zijn talloze Romeinse vondsten gedaan door duiken en zandwinning, zoals restanten van houten palen en dakpannen. Veel van deze vondsten zijn te zien in het Kasteel Museum in Wijchen. Je komt ook langs de vindplaats van de Romeinse villa Klepperheide in Druten en van de bijzondere Romeinse boot van Druten. Onderweg kom je nog meer bijzondere locaties tegen, zoals de plek waar de Romeinse villa Keizershoeve in Ewijk heeft gestaan en Kasteel Blankenburg in Beuningen. Kortom, deze fietsroute is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de Romeinse geschiedenis van het Rijk van Nijmegen!

  • Startlocatie: Station Wijchen
  • Afstand: 54 km
  • Knooppunten: 64 – 88 – 74 – 66 - 67 – 68 – 71 – 72 – 90 – 91 – 92 – 16 – 25 – 12 – 13 – 23 – 27 – 15 – 84 – 83 – 82 – 96 – 98 – 65 – 50 – 57 – 56 – 60 – 61 – 62 – 63 – 64

Route 2: Heumen – Nijmegen - Berg en Dal

Op de parkeerplaats Beukenlaan te Malden kun je starten met de route van 45 kilometer. Ook deze route biedt een kijkje in de rijke maar soms goed verborgen Romeinse geschiedenis. Je komt langs verschillende historische plekken waar je soms nog sporen van de Romeinse aanwezigheid vindt. In het bosgebied Heumensoord passeer je de locatie van de voormalige Romeinse wachttoren, in Overasselt de resten van een Romeinse villa, in Nijmegen een Romeins badhuis en in Berg en Dal een aquaduct. Stap in Heilig Landstichting even af voor een bezoek aan Museumpark Orientalis, waar je door een Romeinse straat kunt lopen. Voor een goed beeld van het leven van burgers en militairen in de Romeinse tijd, raden we een bezoek aan het Valkhof Museum in Nijmegen aan. In Nijmegen kun je de fietstocht met 7 km uitbreiden door een bezoek te brengen aan stadseiland Veur-Lent, waar een replica van een gigantisch Romeins masker staat. Het originele masker - te zien in het Valkhof Museum - is in 1915 in de Waal gevonden. Je kunt erin kruipen en zo onderdeel worden van een stuk Nijmeegse geschiedenis! De fietsroute is naast een sportieve uitdaging ook een culturele reis door de tijd. Vergeet niet om onderweg te genieten van de prachtige natuur en de schilderachtige landschappen van het Rijk van Nijmegen.

  • Startlocatie: Parkeerplaats Beukenlaan, Malden
  • Afstand: 45 km met optie tot uitbreiding van 7 km
  • Knooppunten: 10 – 11 – 34 – 36 – 37 – 39 – 25 – 41 – 28 –77 – 69 – 76 – 75 – 54 – 53 – 52 – 21 – 24 – 83 – 72 – 44 – 20 – 02 – 01 – 81 – 57 – 60 – 59 – 58 – 08 – 09