Afbeelding

fietsvakantie vogezen

BikeTours Vosges

Lokale kennis maakt het verschil - onderweg met Sofie de Clercq

We slaan rechtsaf. Nog even doorbijten op de zigzag die naar de top leidt en dan staan we er. Boven op de Hohneck (1.363 meter); de derde hoogste top van de Vogezen. We zoeken de oriëntatietafel op en turen naar het zuiden. We kunnen net de Mont Blanc onderscheiden. Dichterbij de vallei van Munster en de Elzas vlakte en in het oosten het Zwarte Woud. 

Het is zaterdagmorgen en ik heb het gevoel dat ik op vakantie ben. En dat is precies de reden dat ik hier ben komen wonen.

Elk jaar opnieuw ben ik verbaasd hoe lastig die eerste echte klimmetjes kunnen zijn. Maar het zachte lenteweer maakt veel goed en ik krijg de nodige energie van dit magische landschap. Deze morgen stonden de Route des Crêtes en de Hohneck op het programma. Rustig naar boven, niet forceren. Even stoppen op de eerste col om iets te eten en te drinken. De ontbijtkoek zorgt ervoor dat ik de Route des Américains in één keer op kan. De beloning is een glorieuze aankomst op de legendarische Route des Crêtes, aan de voet van de Rothenbachkopf.  De panoramische uitzichten en het oorlogsverleden maken deze route legendarisch. 

7 jaar geleden kwam ik in Xonrupt-Longemer, vlakbij Gérardmer, wonen. Ik kocht een gids met ritten voor wielrenners, maar ik begon de Hoge Vogezen pas echt en in al zijn rijkdom te ontdekken en te ervaren toen ik mij bij een fietsgroepje aansloot. En met deze aansluiting duurde het ook nog enkele jaren voor ik merkte dat de valleien de sleutel vormen om het gebergte te begrijpen. 

Met deze kennis ging ik aan de slag om een reisagentschap voor fietsers  op te zetten; BIKE Tours Vosges. 

Routes op maat

Bike Tours Vosges organiseert trektochten voor vakantiefietsers en voor wielrenners. Je overnacht in leuke chambres d’hôtes en hotels. Omdat je in de bergen niet met standaard, vaste hoeveelheden kilometers aan de slag kunt, worden de ritten op maat uitgestippeld. Voor vakantiefietsers reken ik op 35 tot 80 kilometers per dag en 700 tot 1.700 hoogtemeters. De Vogezen zijn perfect geschikt voor E-bikes, je hoeft geen sportieve fietser te zijn. Wielrenners kiezen van 80 tot 140 kilometers per dag en met of zonder de Planche des Belles Filles of de Petit  en de Grand Ballon. 

Persoonlijke begeleiding en bagageservice

De ontvangst doe ik bij aankomst op een rustige parking in Xonrupt-Longemer of op het station in Remiremont. Trektochten duren 3 tot 12 dagen. De fietsen kan je zelf meebrengen of ter plaatse huren. Let wel, de fietsen, ook e-bikes, moeten de nodige versnellingen hebben. De bagage wordt vervoerd met een elektrische cargo fiets.

Meer weten? 

BIKE Tours Vosges