Afbeelding

komoot fietstocht huttentocht nederland

Foto Michiel Maas

Huttentrektocht NL

Wanneer je over een huttentocht hoort, denk je al snel aan bergwandelingen waarbij je van hut naar hut trekt. Waarom niet ook zo’n trektocht voor de toerfiets of gravelbike? Dat kan vanaf nu, met de nieuwe route Huttentrektocht NL!

Tekst Yiannos Karavias, Foto's Michiel Maas 

Routebouwer Gijs Bruinsma heeft de Huttentrektocht NL bedacht, een nieuwe komoot Original Route. Dit zijn unieke routes die exclusief via komoot gedeeld worden en waar je vanuit kan gaan dat de maker er alles aan heeft gedaan om een zo mooi mogelijke (fiets)beleving van het landschap te bieden. En dat is gelukt met de Huttentrektocht NL. Deze 386 kilometer lange all-road route voert je over de Utrechtse Heuvelrug, dwars over de Veluwe en de Achterhoek. Onderweg kom je verschillende overnachtingsopties tegen, met houten blokhutten. Bepaal zelf de lengte van je dagetappes en laat je al slingerend meevoeren door het wisselende landschap, over schilderachtige fietspaden, autoluwe wegen en onverharde bospaden.

De route

Gijs Bruisma is een ervaren routebouwer met een groot hart voor onontdekte paden door het fraaie groen van Nederland. Gijs stelt voor de Huttentrektocht in vier etappes op te delen. Dat is een kleine 100 kilometer per dag. Vind je dit te lang of ben je juist een langeafstandsfietser? Met de ‘Doe het zelf’- optie van komoot Premium kun je de etappes zelf indelen. Door een nieuw waypoint toe te voegen aan de Full Tour, start je jouw trektocht waar je maar wilt.

De eerste etappe van de Huttentrektocht start officieel vanaf treinstation Amersfoort. Kriskras fiets je over de Utrechtse Heuvelrug langs Austerlitz, door Amerongen en langs de Grebbelinie richting de Gelderse Vallei. Voor de lancering van de Huttentrektocht fietsten wij via de Posbank, Nationaal park Veluwezoom en de Achterhoek twee etappes van de route, met een overnachting in een blokhut in de Achterhoek. 

Zuid-Veluwe

Voor de doorgewinterde sportieve fietser zijn de Hoge Veluwe en de Veluwezoom bekend terrein. Waag je je als toerfietser (of gravelrijder) buiten de gebaande paden, dan vind je rust en vaak nog onontdekte (on)verharde bos- en grindpaden. Op dit traject zijn er genoeg overnachtingsmogelijkheden. Van een back to basic-camping en natuurvriendenhuizen midden in de natuur tot een camping met blokhutten op een landgoed. Je hebt dus genoeg keuze om ergens neer te strijken aan het einde van de eerste etappe. 

Op de door Gijs voorgestelde tweede etappe-dag fiets je via natuurgebied Planken Wambuis en de Koningsweg over een verhard fietspad naar Signaal Imbosch, het hoogste punt van de Veluwe. Hier heb je een prachtig uitzicht over het vlakke heidelandschap. De tweede etappe eindigt via het pontje bij Brummen bij het ABK-huis. Dit natuurvriendenhuis ligt in het boeiende landschap tussen de Veluwe en de IJsselvallei. Geen blokhutten, maar heb je een tent bij je, dan is er altijd wel ruimte. Anders kun je ook prima in het huis zelf overnachten.

Authentiek Achterhoek

In het volgende deel van de Huttentrektocht ruil je de hoogte van de Veluwe in voor de vlakke Strade Bianche wegen in de Achterhoek. Deze witte grind- en krijtwegen geven je ondanks het vlakke terrein het Toscaanse gevoel mee van die Italiaanse wielerkoers. Rust, ruimte, gemoedelijkheid en vooral authenticiteit beschrijven de Achterhoek het best.

De streek kenmerkt zich door het typische coulisselandschap: een prachtige afwisseling van oude bossen, heggen, houtwallen, muurtjes en mooie weilanden, die worden doorkruist door slingerende beken in een halfopen landschap. Na elke bocht fiets je weer in een heel nieuw decor. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen de Achterhoek kiezen als vakantiebestemming in eigen land.

Met al je zintuigen

Tussen de autoluwe wegen, smalle verharde fietspaden en schelpen- en fijne gravelpaden door stoppen we midden in de natuur voor een kopje zwart goud. Met een campingkooktoestelletje en de komoot mok met koffiepad ademt het geheel een echt bikepacking sfeertje. Overnachten op de kleinschalige natuurcamping ’t Scharvelt bij Haarlo is een aanrader. De blokhutten bieden je al het nodige. Van een keuken met inventaris en koelkast tot bedden met kussen en matras. Liever je tent opzetten? Kampeerplekken zijn er ook. De sanitaire voorzieningen zijn erg netjes en schoon.

Na een heerlijke nachtrust ontbijt je midden  in het groen van de rustieke camping. Zo ben je klaar voor de lus terug naar de Veluwe - maar niet voordat je afscheid neemt van misschien wel een van de meest rustige en fietsvriendelijke settings. De Achterhoek verwent je zintuigen: je ziet de natuur niet alleen, je hoort haar ook. 

Route-informatie

Hier vind je de complete Huttentocht-route en ook de vier losse door Gijs voorgestelde etappes.  Een van de websites waar je blokhutten kunt boeken, is trekkershutten.nl. Op de website van Nivon kun je terecht voor campings en hutjes. Of ervaar nog beter het gevoel van een berghut in een natuurvriendenhuis met kamers en een gemeenschappelijke eetruimte.