Afbeelding

Fietshelm schoonmaken

Als je je helm goed onderhoudt, gaat die langer mee. 

Photo by bady abbas on Unsplash

Hoe maak je je fietshelm schoon?

We zweten heel wat af tijdens tijdens onze fietstochten. Na een pittige fietstocht kun je niet alleen je shirt uitwringen, ook je helm is van binnen vaak drijfnat. Dat shirt gooi je in de wasmachine, fluitje van een cent. Maar wat doe je met je helm?

De pads

Je ziet het niet altijd, maar de binnenkant van je helm wordt vaak behoorlijk vies. Zweet, zout en stof blijven na een fietstocht achter en kunnen, als je niets doet, behoorlijk gaan stinken. Dat geldt vooral voor de pads, de zachte kussentjes aan de binnenkant. Dat zijn kleine sponsjes die behoorlijk wat (stinkend) zweet kunnen opnemen. 

Gelukkig is het schoonmaken daarvan minder lastig dan het lijkt. Oplettende helmdragers weten namelijk dat die kussentjes in de meeste gevallen gewoon met klittenband vastzitten. Je trekt ze dus makkelijk uit je helm. Hoe je ze daarna wast, is afhankelijk van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Sommige pads kun je simpelweg in de wasmachine wassen op een niet al te heet en rustig programma. Doe ze dan voor de zekerheid in een waszakje. Ben je bang dat de padding beschadigd raakt door de wilde bewegingen in de wasmachine? Dan is een washandje een beter idee. Of je de pads in de wasmachine kan gooien, staat vaak in alle papieren die je bij je helm krijgt, of op de doos. Als je dat allemaal niet meer hebt, is een handwas vaak een verstandig idee. Zo’n wasbeurt is ook een goed moment om de pads even te controleren en indien nodig te vervangen. 

Bandjes

Met de pads schoon en fris, is het tijd om te kijken naar die andere vuilpakker: het bandje. Witte kringen van zoutkristallen op de bandjes van je helm, zijn voor veel fietsers een bekend gezicht. Die zoutkringen (en alle andere viezigheid) wil je er echt weer uitpoetsen, want het idee dat je zo’n smerig bandje tegen je gezicht aan hebt zitten… 
De bandjes van je fietshelm gooi je echter niet zomaar in de was. De beste manier om die schoon te maken is met lauwwarm water, zacht wasmiddel en een borsteltje. Als de bandjes echt heel vies zijn, kun je het wasmiddel even laten intrekken voordat je begint te borstelen. Spoel na afloop alles goed uit, want ook zeepresten kunnen na een tijdje voor onfrisse geurtjes zorgen. 

De buitenkant

Dat de buitenkant van je helm vies wordt, dat is geen verrassing. Met een vochtig doekje poets je de modderspetters en het stof er zo van af. Pas wel op dat je daarbij geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt, die kunnen de kwaliteit van het materiaal aantasten. Datzelfde geldt voor erg heet water. 

Koel, donker en droog bewaren

Na een grondige poetsbeurt is je helm natuurlijk wel nat. Zorg ervoor dat alles goed droog is, voordat je je helm opbergt. Als je je helm vochtig opbergt, heb je kans dat het vocht in combinatie met ander stoffen toch weer voor viezigheid gaat zorgen. Je wil niet dat het weer in de bandjes of in de pads trekt. 

Leg je helm op een plek waar er niks tegen stoot of waar je helm makkelijk valt. Waarom spreekt voor zich. Ook warmte en zonlicht zijn niet goed voor je helm. Zonlicht, om precies te zijn de UV straling en warmte tasten de plastics aan. Je helm gaat er niet meteen ‘stuk’ van, maar de levensduur gaat wel achteruit. Koel, donker en droog bewaren is dus het devies.