Heeft het (bij)slikken van magnesium voordelen tijdens lange fietstochten?

Magnesium is de laatste tijd een steeds populairder wordend voedingssupplement. Veel mensen slikken het om diverse redenen. Zo zou je door wat extra magnesium te slikken bijvoorbeeld beter slapen. Maar heb je tijdens lange fietstochten ook iets aan wat extra magnesium? 

Magnesium is een belangrijk mineraal, dat een grote rol speelt bij veel processen in het lichaam. Zeker bij het sporten. Het aantal processen waarbij magnesium belangrijk is, is te veel om hier op te noemen, maar we noemen wel drie opvallende zaken:

Ontspanning van je spieren en spierherstel. Niet bepaald onbelangrijk tijdens of na een intensieve fietstocht. 
Omzetten van voedingsstoffen naar energie. Zeker bij het omzetten van koolhydraten naar energie speelt magnesium een grote rol. Dat wil zeggen: zonder magnesium neemt je lichaam de energie uit dat beroemde bord pasta veel minder goed op. 
Slaap. Zonder een goede nachtrust ben je nergens natuurlijk. Als je de volgende dag weer wil genieten van een nieuwe etappe, wil je enigszins uitgerust op de fiets zitten, en daar heb je voldoende magnesium bij nodig. 

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 

Normaliter heb je tussen de 300mg (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vrouwen) en 350 mg (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mannen) magnesium per dag nodig, maar als je veel en intensief sport, kan je lichaam behoefte hebben aan meer. Zeker als je erg intensief sport, of als het warm is. Je verliest dan namelijk een groot deel van de mineralen – waaronder magnesium- door transpiratie en urine. Veel zweten en vervolgens extra water drinken, kan ervoor zorgen dat je lichaam op die manier heel wat magnesium kwijtraakt. 

Extra magnesium

Een magnesiumtekort kan allerlei negatieve effecten hebben op je lichaam. Je krijgt eerder last van kramp, je lichaam haalt minder energie uit je eten en daarnaast slaap je ook nog eens slechter. Als je lichaam tijdens een fietsvakantie laat merken dat je echt een schreeuwend tekort aan magnesium hebt, is het tijd om ervoor te zorgen dat je meer van dit mineraal binnenkrijgt. Dat zit gelukkig al in heel veel voeding. Vooral in volkoren graanproducten, noten, zaden, melkproducten, groene bladgroenten, vlees en vis. Je normale dagelijkse portie eten aanvullen met een paar handjes amandelen of een extra schep spinazie kan soms al voldoende zijn. Maar mocht je dat niet bij je hebben, of zulke aanvullingen zijn niet voldoende, dan kan extra magnesium bijslikken een goed idee zijn. Een potje extra magnesium bestellen kan simpel online. 

Maar doe dat alleen als het écht nodig is. Want hoewel bewezen is dat een tekort aan magnesium slecht voor je is, geldt hetzelfde ook voor een magnesiumoverschot. Ook dat komt het genieten van je fietstocht niet bepaald ten goede. Van een beetje te veel magnesium merk je weinig – het meeste plas je weer uit – maar als het overschot erg groot wordt, kun je last krijgen van allerlei problemen met je spijsvertering. Daardoor neemt je lichaam veel voedingsstoffen weer minder goed op – het tegenovergestelde van wat je wellicht wilde bereiken dus! Twijfel je of je magnesiumsupplementen nodig hebt? Dan is het een goed idee om even met een specialist te overleggen.