Afbeelding

Fietsen in Gijon

© Visita Gijón/Xixón

Fietsen door het Spaanse Gijón: ontdek deze historische stad

Gijón, gelegen aan de noordkust van Spanje in de regio Asturië, is een levendige stad met een rijke geschiedenis en prachtige natuur. De meeste mensen kennen de stad vooral van zijn prachtige zandstranden, lekkere lokale specialiteiten en gezellige historische wijken. Maar wist je dat je hier ook heerlijk kan fietsen? Vanuit de stad lopen namelijk tal van fietsroutes de omliggende heuvels in, zowel eenvoudige als uitdagende trajecten. Voor elk wat wils dus.

Over de Green paths

Wat Gijón extra aantrekkelijk maakt voor fietsliefhebbers zijn de prachtige fietsroutes die de regio doorkruisen, de zogenaamde Green Paths. Deze fietspaden, zoals de Comacha Greenway, de Peñafrancia Path en de Route Covadonga, bieden je de mogelijkheid om de diversiteit van de stad Gijón en de omgeving vanaf het zadel te verkennen. 

Visita Gijón/Xixón

Wat deze Green Paths zo bijzonder maakt, is dat elke route een eigen thema heeft. Zo neemt La Comacha Greenway je mee langs de oude mijnen van de regio, die het rijke industriële verleden van het gebied laten zien. De route volgt voor een groot deel het oude treinspoor naar de mijnen. 

Als je de Route Covadonga  fietst word je niet alleen getrakteerd op een prachtig uitzicht over de stad Gijón, maar de route loopt ook langs historische plekken zoals de heilige grot en de basiliek van Covadonga. Dit bedevaartsoord trekt al sinds de achtste eeuw pelgrims uit heel Europa aan, en ook vandaag de dag is ze nog zeker de moeite waard.

Visita Gijón/Xixón

Voel jij je toch meer op je plek in stille natuur, dan is het Peñafrancia Path iets voor jou. Deze route loopt door het landelijke landschap van de regio en kent verschillende mooie paadjes waar je tussen de wilgenbomen en oude eiken fietst. Wil je meer natuur, stap dan halverwege af om de Botanische Tuinen te bezoeken. 

Fietsen door de regio van Gijón betekent dus niet alleen genieten van de frisse lucht en het actieve buitenleven, maar je wordt ook ondergedompeld in de geschiedenis en cultuur van de regio. 

Wat heeft Gijón allemaal te bieden?

Gijón biedt een perfecte mix van historische charme en moderne voorzieningen. De stad zelf heeft een rijke cultuur en levendige sfeer. Met een geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie, herbergt Gijón vele historische bezienswaardigheden. Wanneer je fietst door het historische centrum word je omringd door prachtige architecturale bouwwerken zoals de San Pedro kerk en de huizen in de oude visserswijk, waar de geschiedenis van de stad zijn oorsprong vindt. De combinatie van oude en nieuwe gebouwen creëert een unieke sfeer die zowel nostalgisch als bruisend is. Voor liefhebbers van architectuur is het Laboral Ciudad de la Cultura een must om te bezoeken. Dit gebouw, wat gebouwd werd in de neo-Herriaanse stijl tijdes het bewind van Franco, wordt vandaag de dag gebruikt voor culturele doeleinden zoals voorstellingen en tentoonstellingen. 

Visita Gijón/Xixón

Gijón is niet alleen een stad van mooie gebouwen, cultureel gezien heeft de stad ook veel te bieden. Talloze boetieks, cafés en kunstgalerijen flankeren de straten. Wil je meer te weten komen over de Asturische cultuur, dan is een bezoek aan het Museu del Peublu d'Astúries zeker de moeite waard. Daarnaast wordt de stad regelmatig door de lokale bevolking tot leven gebracht met verschillende festivals en evenementen, zoals een internationaal filmfestival en het Semana Negra, een boekenfestival. Na een lange fietstocht kun je bij een van de vele restaurants in Gijón ook genieten van heerlijke zeevruchten en traditionele Asturische gerechten en lekkernijen. 

Visita Gijón/Xixón

Ben je benieuwd naar de bijzondere fietstochten in de stad en wil je vast inspiratie opdoen voor jouw volgende fietsavontuur? Hier vind je nog meer uitgestippelde fietstochten door het prachtige landschap van Gijón. Wil je meer weten over wat de stad Gijón jou allemaal te bieden heeft? Kijk dan hier voor meer informatie

Of bekijk deze video.

Tekst: Rens van Maasakker
Foto's: Visita Gijón/Xixón