Afbeelding

De bijzondere afwisseling van de ongerepte landschappen en de rijkdom aan cultuur en historie maken Saksen-Anhalt tot een unieke fietsregio

Foto: Sportpark Rabenberg

Fietsen door het culturele hart van Saksen-Anhalt

Saksen-Anhalt ligt midden in Duitsland op ongeveer een uur of vijf rijden vanaf de grens. De bijzondere afwisseling van de ongerepte landschappen en de rijkdom aan cultuur en historie maken deze deelstaat tot een unieke fietsregio. Dankzij een uitgebreid fietsroutenetwerk met interessante stops onderweg is Saksen-Anhalt een interessante bestemming voor fietsvakanties door de meest uiteenlopende regio’s met elk zijn eigen charme en geschiedenis.

Fietsen door de bijzondere WeltErbeRegion

Een interessante en nog niet door toeristen overspoelde regio is de zogenaamde WeltErbeRegion, de werelderfgoed-regio in het hart van Saksen-Anhalt. Er mag gerust gezegd worden dat de regio in Anhalt, met steden als Dessau en Wittenberg, samen het culturele hart van Saksen-Anhalt vormen: Nergens in Duitsland is de dichtheid aan UNESCO-sites zo hoog als hier. Vier unieke UNESCO-plaatsen bevinden zich binnen een straal van 35 kilometer: De Luthergedenktekens in Wittenberg, het Bauhaus met de meesterhuizen in Dessau-Roßlau, het tuinenrijk Dessau-Wörlitz en het beschermde biosfeerreservaat Midden-Elbe.

Rondom deze plaatsen vinden fietsers een goed uitgezet routenetwerk van in totaal 700 kilometer. Een aantal verschillende fietsroutes binnen dit netwerk zijn populaire en bekende routes zoals de R1, Elberadweg en de Saaleradweg, maar ook minder bekende en kortere routes zijn de moeite waard. De vele knooppunten tussen lokale en nationale fietsroutes maken het ook makkelijk om een persoonlijke draai aan een eigen fietstocht te geven en verschillende bezienswaardigheden en natuurschoonheden te bereiken.

Informatie Saksen-Anhalt

De vakantieregio Saksen-Anhalt ligt op ongeveer 5 uur rijden vanaf Utrecht. Steden als Dessau en Wittenberg zijn ook met het openbaar vervoer goed bereikbaar. In de WeltErbeRegion kun je met de speciale WeltElbeCard korting krijgen op accommodaties en heb je gratis toegang tot talrijke attracties en veerponden.

Meer informatie over de regio, accommodaties, fietsroutes en de WeltErbeCard vind je op:

www.vakantieland-saksen-anhalt.de

www.anhalt-dessau-wittenberg.de